Világrekordot állított fel Pászka Lehel

Világrekordot állított fel Pászka Lehel

Világrekordot állított fel Pászka Lehel: szőrén megült vágtázó lóról 15 céltáblát talált el nyíllal. Az Óriáspince-tetői galopp-pályán végrehajtott bravúrt a Guinness World Records bizottsága számára is rögzítették tegnap.

A lovat a térdeddel irányítod, közben egyenként veszed ki a nyilakat, célzol, és lősz – magyarázza a Kassai Lovasíjász Iskola növendéke olyan egyszerűen, hogy az ember menten kedvet kap kipróbálására. Aztán amikor részletezni kezdi, kiderül, nem ennyire egyszerű a történet. A tizenöt nyílvesszőt az íjat tartó kéz két-két ujja közé kell legyezőszerűen befogni, ötösével. Onnan kell elővenni egyenként, a vágtázó ló hátán úgy, hogy erre lövésenként kevesebb mint két és fél másodperc van.

paszka-lehel-3

– A lónak is van egy lendülete vágta közben, s ahogy ez a kezedre felfekszik, annak van egy nyomása. Nyomja a vesszőket a szél is, és ahányszor egyet ki akarok venni, mindig egy ujjpercemet fel kell lazítanom, de úgy, hogy közben a többit nemhogy ne tépje ki a kezemből a szél, hanem el se fordítsa, mert akkor nem tudom a következőt helyesen felhelyezni az íjra – részletezi a lovasíjász.

Pászka Lehel a négyszáz méteres pályán kantár és nyereg nélkül vágtázó lóról adott le 15 célzott lövést, és mindannyiszor célba talált. A világrekord produkciót közjegyző jelenlétében egy központi és egy, a lovat követő terepjáróra szerelt kamerával rögzítették. Az időt Tulit Zsombor mérte egy síversenyeken használatos fotocellás kronométerrel.

– Megállapítom, hogy a lovas 37,74 másodperc alatt teljesítette a pályát, és mind a 15 nyílvesszővel betalált a céltáblába. A teljes dokumentációt elküldjük a Guinnessnek, és reméljük, hogy jóváhagyja a rekordot – erősítette meg Savu Alin Gabriel közjegyző.

Az eseményt nem hagyta ki a Székely Vágtára lovasszínház-bemutatóval készülő Pintér Tibor sem.

– Fantasztikus volt! Vérprofi ez a gyerek! Legalább kétszer olyan gyors vágtában tette meg a kört, mint azt Kassainál tanítják! A harmadik alkalomra – három a magyar igazság – Isten kezében volt Lehel, mert az utolsóelőtti céltáblánál, ha tíz centivel odébb megy a lövés, nem sikerül a világrekord-kísérlet. Nagyon drukkoltam neki, ez egy őrült nagy teljesítmény, több éves gyakorlás van mögötte – áradozott a Nemzeti Lovas Színház igazgatója. Pintér arra utalt, hogy a tizennegyedik céltáblát már csaknem meghaladta a lovas, amikor elengedte az íjideget, a nyílvessző egészen meredek szögben fúródott a táblába, kétujjnyira a szélétől.

Pászka Lehel hétvégén, a Nemzeti Vágta határon túli előfutamának számító Székely Vágtán, bemutató jelleggel megismétli a produkciót.

szerző: Erdély András
forrás, képek: szekelyvagta.ro