VIII. Huszárakadémia Bálványosfürdőn

VIII. Huszárakadémia Bálványosfürdőn

Nyolcadik alkalommal tartottak Huszárakadémiát a hétvégén, amelynek immár negyedszer adott otthont a bálvnyosfürdői Vár Panzió. Több mint kétszáztíz résztvevőt, erdélyi és anyaországi katonai hagyományőrzőt, látott vendégül Daragus Attila, Torja polgármestere, hagyományőrző huszárkapitány, akik részt vettek az általuk csak „huszár okosítóként” emlegetett kétnapos szakmai képzésen.

Idén a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség (MHKHSZ) elnöksége mellett, katonai hagyományőrők, huszárok, tüzérek, gyalogosok és honvédek érkeztek Kaposvárról, Kecskemétről, Bihardiószegről, Marosvásárhelyről, Szovátáról, Erdőszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről, Szentegyházáról, Gyergyószentmiklósról, Csíkszeredából, Kézdivásárhelyről, Gelencéről, Uzonból és a Székely Vírtus Hagyományőrző Egyesület sepsiszéki, kézdiszéki és erdővidéki állományából, akik egyben a szervezési munkából is kivették a részüket.

A rendezény megnyitóján részt vett Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki köszöntőbeszédében kiemelte, hogy nagyra értékeli Kovászna Megye Tanácsa és a katonai hagyományőrző egyesületek közötti együttműködést és közreműködést a megye tanácsa által szervezett rendezvényeken, és a jövőben is számíthatnak a megye vezetésének támogatására.

Márton Zsolt hő. alezredes, a MHKHSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja kiemelte, a szövetség fontosnak tartja az erdélyi katonai hagyományőrzők segítését és támogatását, ezért a jövő évtől egy erdélyi képviselőt is bevonnak a szövetség elnökségébe.

Foto: dr. Farkas Domokos

Foto: dr. Farkas Domokos

A Huszárakadémia célja a katonai hagyományőrzők elméleti felkészítése, ezért a kétnapos rendezvényen szakmai előadások hangzottak el anyaországi és erdélyi történészek, hadtörténészek, szociológusok és hagyományőrzők előadásában, többek között a 11. Székely Huszárezred történetéről, a székelység első világháborús szerepvállalásáról, a lovak ízületi túlterhelés okozta megbetegedéseiről, illetve más lovas témakörökben. Az előadásokkal párhuzamosan megtekinthető volt Kelemen Botond és Nagy Zoltán első világháborús tárgyi emlékekből szervezett kiállítása.

Foto: dr. Farkas Domokos

Foto: dr. Farkas Domokos

Vasárnap a katonai hagyományőrzők ünnepi szentmisén vettek részt az altorjai Szent Miklós-templomban. A Hatos Mihály plébános, hagyományőrző főhadnagy, tábori lelkész által celebrált szentmiseáldozat bemutatása után, Csikány Tamás hadtörténész a huszárok közötti mindenkori bajtársiasságról és hazaszeretetről tartott rövid előadást, kiegészítve azokat korabeli történetekkel.

Foto: dr. Farkas Domokos

Foto: dr. Farkas Domokos

A VIII. Huszárakadémia záróakkordjaként, a szentmisét követően, a hagyományőrzők katonai alakzatban átvonultak a két évvel ezelőtt felavatott huszárszoborhoz, ahol katonai tiszteletadás mellett elhelyezték koszorúikat.

Képgaléria Iordache Melinda képeivel: