Vérzéselállítás a legelő gyógynövényével

Vérzéselállítás a legelő gyógynövényével

pasztortaskaA második történet egy erősen vérző sebről szól. Egy négyéves csikó unalmában kimászott a karámból, és csúnyán felsértette a térdkalács tájékán a bőrt (a térdkalács a lágyék közelében található ízület, ezt kevesen tudják, nem pedig a ló „térde”, melyet helyesen lábtőnek vagy hátul csánknak hívunk). A vérzés nem volt intenzív, lüktető, de folyamatosan szivárgott, kis patakként folydogált.

A tulajdonosnak ekkor, vasárnap este jutott eszébe, hogy nincs az istállóban sebfertőtlenítő szer, az állatorvos pedig csak 4 óra múlva tudott kimenni a beteghez. Nem volt más lehetőség hirtelen, mint gyógynövényekhez nyúlni, mégpedig olyanhoz, amely közel van, például a legelőn.

Pásztortáska minden réten megtalálható, értéktelen kis gyomnak tartják, pedig a népi gyógyászatban a leveleket és a fű kipréselt levét külső vérzések elállítására használták.  A ló gazdája szedett a réten a pásztortáskából, és tisztítás után egy részét összezúzva finoman a sebre szorította. A maradék gyógynövényt leforrázták vízzel, 5 percig állni hagyták, majd a kihűlt főzettel belocsolgatták a sebet, míg megjött az állatorvos. Érösszehúzó, véralvadást segítő, fertőtlenítő hatása van. A vérzés 15 perc alatt elállt, bár igaz, hogy amikor a ló megmozdult, ismét megindult valamennyire. Az állatorvos a sebet fertőtlenítette, összevarrta.