Vasárnap döntő

UdvarhelySzéki Vágta

Vasárnap döntő

Már csak vasárnapig kell várniuk az UdvarhelySzéki Vágta előfutamain továbbjutott versenyzőknek a végső megmérettetésre, melynek a székelyudvarhelyi Csicser farm ad ottont. A szervezőknek sikerült az eddigi legösszetettebb pályát kiépíteniük, alaposan feladva a leckét a döntős lovasoknak.

Kovács Nemes László versenyigazgató kiemelte: “Közel azonos teljesítményű lovasok jutottak a döntőbe, néhány másodperc különbség van az időeredmények között.  Ezért hosszabb és több akadállyal tűzdelt pályát építettünk. Úgy gondolom, hogy  a lovasok és nézők számára is izgalmas próbákat iktattunk be. Például a versenyzők nem lóhátról indulnak, hanem 20 m szaladás után kell nyeregbe pattanniuk, majd egy vízzel teli kancsót kell egyik pontból a másikba szállítani úgy, hogy a víz felénél több ne locsogjon ki.”

Újdonság lesz a 300 m-es gyorsasági szakasz is, amelyen hármasával indulnak a versenyzők, és kieséses alapon dől el, ki lesz a nyertes.

A döntőn teljesítendő ügyességi pálya

Mint László elmondta, lovas barátokkal közösen már régóta szeretnék megmutatni a helyi lovasoknak a buszkasi (köböre) lovas csapatjátékot, hátha ők is kedvet kapnának a gyakorlásához. Két háromfős csapat fogja bemutatni ennek az ősi nomád lovas sportnak a szépségét, ami komoly lovas tudást, fizikai erőnlétet és ügyességet követel.

Illusztráció: A Pusztai Róka Hagyományőrző Egyesület tagjai játék közben (fotó: Iordache Melinda)

Lászlótól azt is megtudtuk, hogy szombaton délután 6 órakor, 50-60 lovas felvonulásával, zeneszóval szeretnék beharangozni a vasárnapi döntőt, Székelyudvarhely utcáin. Minden lovat szerető érdeklődőt szeretettel várnak.

Program:
08:00-10:00 Gyakorló edzések
10:00 UdvarhelySzéki Vágta ügyességi verseny
14:00 Pászka Lehel és Kodolányi Réka lovasíjász bemutatója
14:30 UdvarhelySzéki Vágta gyorsasági verseny
17:00 Első székely buszkasi lovas csapatjáték
18:00 Eredményhirdetés

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...