Változások a Székely Vágta szabályzatában

Változások a Székely Vágta szabályzatában

A tavaszhoz közeledve megkezdődik a Vágta-szezon, és a Székely Vágtára való készülődés is. A rendezvény szervezői, a tavalyi tapasztalatokra alapozva, néhány fontos változást hoztak a versenyszabályzatban. A székelyföldi települések polgármesterei már megkapták a benevezésre hívó levelet, így a lovasok is elkezdhetik a felkészülést- tudósította az erdelyilovas.ro szerkesztőségét a Székely Vágta sajtóirodája.

Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata július 19–20. között negyedik alkalommal szervezi meg a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát. A Székely Vágtát a maksai Óriáspince-tetőn tartják, és lebonyolításával idén a Vadon Egyesületet bízták meg. 2014-től minden benevező település lovasai két kategóriában iratkozhatnak a versenyre.

Az első kategóriában minden benevező lovas bármilyen fajtájú és nemű, 5 éves (születési év: 2009) vagy idősebb lóval vehet részt, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Nem versenyezhetnek az ismeretlen származású, valamint argentin póló póni, Akhal tekini, angol telivér, verseny félvér fajtájú vagy genetikailag oda sorolható lovak. Az angol telivér és az ismeretlen származás együttesen nem haladhatja meg a 75%-ot (a származási lapokat a 2. ősi sorig, azaz a nagyszülőkig vizsgáljuk). A futamokban résztvevő lovaktól bármikor vér-, illetve DNS minta vehető az állat azonosságának megállapítása céljából.

A második kategóriában minden benevező lovas bármilyen fajtájú és nemű, 4 éves (születési év: 2010) vagy idősebb lóval vehet részt, amelynek állapota megfelel a szabályzatban előírt állategészségügyi feltételeknek. Itt sem versenyezhetnek az argentin póló póni, a verseny póni, az Akhal Teke, az angol telivér, a verseny félvér fajtájú lovak.

Nagyon fontos kiemelni, hogy egy település kategóriánként egy lovast és egy lovat nevezhet be. Székelyföld legjobb három lovasa mindkét kategóriából pénzjutalomban részesül: az első helyezett 2000 lejt, a második helyezett 1500 lejt, valamint a harmadik helyezett 1000 lejt vihet haza.

Az első két helyezett település az első kategóriából, valamint a szervező település nyeri el a budapesti Nemzeti Vágtán való részvétel jogát is.