Válasz a Székely Vágta szervezőinek

Válasz a Székely Vágta szervezőinek

Portálunk olvasói már értesülhettek arról, hogy a Székely Vágta szervezői levélben megkeresték az idén először megszervezett UdvarhelySzéki Vágta szervezőit. A sajtónak eljuttatott közleményben pedig nehezményezik és félreérthetőnek tartják az UdvarhelySzéki Vágta megnevezését.

“A rendezvény félreérthető megnevezése miatt több érdeklődő, résztvevő és támogató a Székely és Nemzeti Vágtával azonosítja a lovaseseményt, annak okán is, hogy a rendezvény honlapján a Székely Vágta fotóit használják a szervezők – jogosulatlanul” – áll közleményben.

 

A közleményre válaszolva, Kovács Nemes László, az UdvarhelySzéki Vágta versenyigazgatója, a következő választ juttatta el szerkesztőségünkbe:

A június 24-én keltezett, Lázár Vilmos által aláírt levélben egyebek mellett a Nemzeti Vágta elnöke arra figyelmeztet, hogy „a Lovas-Show Kft., mint a Nemzeti Vágta szervezője kizárólagos tulajdonosa a Rendezvényhez kapcsolódó és annak lebonyolításához szükséges, a Szabadalmi Hivatalnál bejegyzett védjegyeknek és logóknak – így a Nemzeti Vágta logónak és a „Vágta” szónak, amelyek kizárólagos használatára jogosult és így a Rendezvényhez kapcsolódó jogi védelemmel rendelkezik”. Ezen állítását azonban e levélben semmivel nem bizonyítja, így nem is tudunk érdemben foglalkozni a felszólító levél ezen részével.

Ugyanakkor a sajtó részére kiadott közleményükben ez az állítás már nem szerepel, a nyilvánosság felé már csak az elnevezés megtévesztő voltával érvelnek.

Ez a fölvetés azonban, véleményem szerint, teljesen alaptalan, tekintettel arra, hogy két teljesen különböző piacról, célcsoportról van szó. Ez olyan, mintha valaki összekeverné a Ferrarit és a Daciát, mert mindkettő autó. Az UdvarhelySzéki Vágta elnevezés alatt pedig egyértelműen, jól láthatóan feltüntettük a „Lovas találkozó és ügyességi verseny” kiegészítő és magyarázó alcímet.

Ezen túlmenően mi az első pillanattól kezdve hangsúlyoztuk, hogy a Székely Vágta élsport, mi pedig tömegsport rendezvényt szervezünk. Azt is elmondtam sokszor, hogy a Székely Vágta csak jól járhat a miénkhez hasonló kezdeményezésekkel, hisz versenyzőket, utánpótlást nevelhet belőle. Sajnálom, hogy ők ezt nem így látják.

A levél második állítása: „jogosulatlanul használták a Székely Vágta, a budapesti Nemzeti Vágta Sepsiszentgyörgyi Előfutama képeit,” Ugyanez áll a sajtóközleményben is: „több érdeklődő, résztvevő és támogató a Székely és Nemzeti Vágtával azonosítja a lovaseseményt, annak okán is, hogy a rendezvény honlapján a Székely Vágta fotóit használják a szervezők – jogosulatlanul.”

Soha, egyetlen képet sem használtunk sem honlapunkon, sem sehol másutt a Székely Vágta rendezvényéről. Ezt az állítást – mint minden mást is – bizonyítani kellene. Enélkül ez a nyilvánosság előtt tett állítás hitelrontás.

Személyes véleményként annyit fogalmaznék meg: elszomorító, hogy az amúgy sem sok derűre okot adó világunkban azok, akiknek példával, összefogással kellene katalizáló erőnek lenni minden helyi, közösségépítő törekvés mellett, pusztán holmi üzleti károk és elmaradt hasznok kategóriájában tudnak gondolkodni. Sajnos a magyar és különösen a székely történelemben bőven találunk ilyen analógiákat.

Nevezhet bárki valamit székely vágtának vagy atyafi futamnak vagy bárhogy, ha magatartásában, tartalmában köze nincs ahhoz, amit ez a szó évezredek óta számunkra hordoz.

Kovács Nemes László
versenyigazgató

Mária Lovagja Kulturális, Hagyományőrző és Sport Egyesület