Vágtára készülnek Udvarhelyszéken is

Vágtára készülnek Udvarhelyszéken is

Május 29-én sajtótájékoztatót tartottak az Udvarhely Széki Vágta szervezői a Csicser tangazdaságban, ahol majd a döntő versenyre is sor kerül.

IM_KNL

Kovács Nemes László

Kovács Nemes László verenyigazgató beszélt a verseny körülményeiről, részleteiről. Elmondta, közösségépítő szándékkal szervezik a megmérettetést, hogy ne csak ünnepekkor üljünk lóra.
“A székely falvakban még hál’ Istennek van ló és olyan ember is, aki szereti a lovat. Tekintve, hogy  a ló a mi világunkban a szabadság jelképe volt, ez a lovakon keresztül máig megőrződött. Azt tapasztaltuk, hogy a fiatalokat még meg lehet szólítani a lovon keresztül.”
Olyan színvonalas szórakoztató programot szeretnének tető alá hozni, ami közel áll a székelyek egykori életviteléhez. A rendezvény főszervezője a Mária Lovagja Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület. A verseny részletei az alábbi honlapon is megtalálhatók:  http://www.karpatria.hu/udvarhelyszekivagta/

Területi felosztás alapján a következő előfutamok kerülnek megrendezésre:
Június 21. Pálfalva – Kalonda tető: Nyikó futam
Július 5. Agyagfalva
Július 26. Zetelaka – Deság eltérő: Zete futam
Augusztus 9. Kápolnás – Csillagösvény Panzió: Hargita futam

Döntő: Augusztus 23. Székelyudvarhely – Csicser Farm: Széki Vágta

A versenyre egyénileg lehet nevezni egészen az előfutamok napjáig. Az első előfutamra június 10-ig 30 lejért lehet benevezni, 10.-e után a nevezési díj 60 lej.  A 14 akadállyal tűzdelt pályát megadott időn belül kell teljesíteni. Az első öt legjobban teljesítő lovas vehet részt a döntőn. Minden jelentkezőnek lehetősége lesz az előfutam előtt két héttel kipróbálni a pályát. Nincs semmiféle kitétel a lóval és lovassal szemben, egyedül az, hogy ne legyen leigazolt versenyző és versenyló, mert nem lenne tisztességes a hobbilovasokkal szemben.

Az egyéni versenyzők mellett csapatok jelentkezését is várják, ezzel útjára indítva az udvarhelyszéki települések között a  „Nemes Székely Nemzet Lovas Közössége”–2014 Vándorkupát, melyet az összesített pontszerzésben legjobb eredményt elért lovasok települése kap. Minden községből egy 3 fős csapat jelentkezhet június 15-ig.

IM_BR

Balázs Róbert

Balázs Róbert, a zetelaki futam szervezője elmonda: a versenyt a Zete vára legendájára építik fel, szimbolikus elemek segítségével. A kétnapos rendezvény számos kiegészítő programmal várja az érdeklődőket, mint például favágó, rönkhúzó- és lószépségverseny.

Bara Ágnestől, a Cicser tangazdaság programfelelősétől megtudtuk, a döntő is kétnapos esemény lesz, melynek a tangazdaság ad otthont, és szakmai előadásokkal színesítik majd a programot. Pászka Lehel lovasíjászt is felkérték, hogy bemutatójával megörvendeztesse a közönséget.

 Iordache Melinda

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...