Vágtára hívnak a borzontiak

Vágtára hívnak a borzontiak

erdelyilovas.ro-lovaglas-erdelyben-5A Szent István napi búcsú alkalmából megszervezett vágtára hívnak a borzonti szervezők. A tavaly született lovas eseményre idén augusztus 17.-én kerül sor, melyre már közel 30 lovas nevezett, de a szervezők még mindig újabb versenyzők jelentkezésére számítanak.

“Borzont egy kis település, mely az elmúlt években rohamosan kezdett fejlődni és nem szeretnénk ha elfelejtődne az ember és a ló közös munkája, egymáshoz való kötődése.”- nyilatkozta Laczkó Ágoston, a borzonti vágta egyik szervezője.

A tavaly főként a gyergyói medencéből jelentkeztek lovasok, akiket idén is szeretettel várnak a szervezők: Csomafalváról, Szárhegyről, Gyergyószentmiklósról, Alfaluból és nem utolsó sorban a helyiek, Borzontról. Az erdélyilovas.ro értesülései szerint idén még Maros megye egyes településeiről is érkeznek majd lovasok.

A vágtáról

A vágtára még mindig lehet jelentkezni, a nevezés díjmentes. Két kategóriában indulnak majd a lovasok: szőrén és nyeregben. Mindkét kategória egyformán lesz díjazva, a szervezők minden résztvevőt emléklappal illetve 20 kg zabbal tisztelnek meg. Ugyanakkor a kimerült lovasoknak a vágta után egy vacsora is jár.

“A vágtát két részre osztottuk, hogy a lovaknak lehetőségük legyen pihenni. Az elődöntőt követően, mely 15.00 órakor veszi kezdetét, a szünetben ló-erőpróbára kerül sor, amelyre már 8 pár ló nevezését regisztráltuk. Ezt követi majd a vágta döntője.” – mondta el Laczkó Ágoston.

A teljes táv 1.500 méter. 700 m vágtát követően következik a 100 méteres visszafordító, majd ismét a 700 méteres táv vágtában vissza a célhoz. A lovasokat 4 fős csoportokban indítják, és az első két helyen célba ért versenyző jut mindig tovább. A végén, a 4 legjobb ló-lovas küzd meg a dobogós helyekért.

A lovasoktól elvárják az állattal való emberséges bánásmódot.

Jelentkezni, illetve bővebb információt Laczkó Ágostonnál a 0741 037 339 telefonszámon lehet.