Úzvölgyi emléktúra

Úzvölgyi emléktúra

Úzvölgye az I. és II. világháborúban is heves harcok színtere volt. Temetőjében 1917-ben a munkácsi gyalogezred által emelt kápolna állt, II. világháborús emlékművét 1994-ben állították. Évente augusztus 26-án, az 1944-es úzvölgyi csata évfordulóján, megemlékezést tartanak, melyen egyre nagyobb számban gyűlnek össze lovasok is.

A szervező Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjától, dr. György Adolftól érdeklődtünk az eseményről, aki elmondta, hozzávetőlegesen 70 lovas vett részt a megemlékezésen, köztük huszárok, reguták és amatőr lovasok. Még Magyarországról is érkeztek néhányan, akik csatlakoztak hozzájuk és lóháton teljesítették az úzvölgyi túra útvonalát. Hétfőn és kedden éjszaka az aklósi erdészháznál vert táborban látták vedégül a lovasokat, meleg vacsora, tábortűz és nótaszó biztosította a kiváló hangulatot. Az csíkszéki huszáregyesület tagjai mind aktívan részt vállaltak a szervezésben.
“Először 2010-ben szerveztük meg a túrát a megemlékezés helyszínére, akkor mindössze 10 lovassal. Örvendetes, hogy évről- évre egyre többen vagyunk, idén is szép számban, kb. 70-en jelentünk meg az ünnepi megemlékezésen. Ezúton is szeretném megköszöni a résztvevő csapatoknak, hogy csatlakoztak hozzánk!” – mondta dr. György Adolf.

A Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred részéről három hagyományőrző huszárnak sikerült eljutnia a túrára és a megemlékezésre – tudtuk meg Dakó Tibor huszárkapitánytól, akinek útitársa volt Szász Dénes és Szőcs István is. Mint Tibor elmondta, hétfőn reggel indultak, Csíkszeredáig lószállítóval vitték hátasaikat, ott nyergeltek és csatlakoztak a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület lovasaihoz, majd Csíkszentgyörgy felé vették az irányt. Ahogy haladtak, a falvakból folyamatosan csatlakoztak hozzájuk lovasok, és délután öt óra körül már az aklósi táborhelyen gyülekezett mintegy hatvan lovas. Kedden reggel nekivágtak az Úzvölgyébe vezető útnak, ahol délben kezdődött az ünnepi szentmise.
Tibor kiemelte: “Bár ez az esemény sehol nincs hirdetve, a köztudatban él. Az emberek tudják, ha augusztus 26, akkor úzvölgyi megemlékezés. Minden évben nagyon sokan összegyűlnek felekezeti vagy politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, és ez felelemlő érzés.”
Az ünnepség után a lovasok az aklósi táborhelyre igyekeztek, ahol az éjszakát töltötték, majd szerdán tábort bontottak és hazaindultak.  Három nap alatt körülbel 150 km-t lovagoltak az udvarhelyi huszárok a festői szépségű tájakon. “Az élmény páratlan és leírhatatlan.”-zárta a beszélgetést a huszárkapitány.

A háromszékiek részéről Jakab Kevend-Istvánt, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnökét kérdeztük, aki elmondta: az egyesület részéről 16 lovas vett részt a rendzvényen, de Háromszékről összesen 18 lovas érkezett Úzvölgyébe. Az Árkos-Gidófalva-Torja-Katrosa-Kászonok-Aklós-úzvölgyi emlékhely oda- és visszaút mintegy 300 km, amit idén második alkalommal tettek meg az egyesület lovasai, hasonló létszámban vettek részt tavaly is.
“Összesen öt napot töltöttünk nyeregben. Vasárnap és szerdán a torjai Apor Csaba báróúr vendégszeretetét élveztük, aki maga is lovas ember lévén jóindulattal fogadott minket. Hétfő és kedd éjszaka a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület vendéglátását élveztük az aklósi táborukban, ahol kiváló ellátásban volt részünk. Köszönjük nekik! Az úzvölgyi zarándoklaton való részvétel a Székely Virtus vezetése számára, a megemlékezésen kívül, azért is fontos, mert a hosszú, intenzív lovaglás erősen jellempróbáló és csapatépítő hatású, és azon huszárjaink vagy regutáink, akik végiglovagolják a hosszú utat a hegyeken, völgyeken át, többet közelednek egymáshoz öt nap alatt, mint máskor akár hónapok alatt.
-részletezte Jakab Kevend.

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...