Újra Lovas Világkupa Budapesten

Újra Lovas Világkupa Budapesten

2014. november 29-én és 30-án ismét Lovas Világkupa a díjugratás és fogathajtás legjobbjaival a Papp László Budapest Sportarénában.
Közkívánatra ismét fellép Jean-Francios Pignon is. Az idei kétnapos rendezvény főtámogatója az UNIQA Biztosító.

Rövidebb, de világszínvonalú program lesz a lovas világkupán

“Eleinte csak egy jó versenyt akartunk tető alá hozni, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sikere lesz. A ló a nemzeti önbecsülés részévé vált.” (Lázár Vilmos)

Idén a korábbi három helyett kétnapos lesz a rendezvény, mivel a Papp László Sportarénában korlátozott az ingyenes, úgynevezett állami napok száma. Ezt azonban sem a program színvonala, sem a hagyományosan pénteken tartott lovas gyereknap nem sínyli meg, utóbbit szombaton és vasárnap délelőtt rendezik, azaz a korábbi évekhez hasonlóan idén is többezer gyermek juthat el ingyen a Világkupára és ismerkedhet meg a lovakkal.

Készül az Aréna

A versenyen 140, a programban összesen mintegy 300 nagy értékű — köztük számos vagyonokat érő — ló szakszerű, boxos elhelyezése, biztonságának garantálása, biztosítása, állatorvosi ellátása, a trágya és más hulladékok elszállíttatása, a zavartalan gépkocsiforgalom irányítása, a parkolás, a 6 díjugrató versenyszám akadályainak tervezése és elkészíttetése — és még nincs vége a tennivalók sorának — nehéz feladatokat ró a szervezőkre. A lovakat és a felszereléseket mintegy 150 kamion hozza-viszi.

Az első Világkupára Ausztriából hozott — és most is használt — 650 tonnányi különleges (homokból, textilből és kötőanyagból álló) talaj gyors ki- és behordása, elterítése, döngölése, a verseny alatti karbantartása szervezett munkát és jelentős gépparkot igényel.

Tovább gazdagodik a fény-, a hangjáték és a hangosítás, valamint egy sor más elektronikai feladat zökkenőmentes vezénylésére külön felkészült szakembergárdát szerződtettek a szervezők.

Díjugrató versenyszámok

A két nap alatt hat versenyszámot láthat a közönség. Délelőttönként kettőt, délután egyet. A fő számot az UNIQA Nagydíjat vasárnap délután (november 30-án) rendezik. Két versenyszám a lovasoknak minősítő pontot ad a Longine világranglistára, mivel pénzdíjuk egyenként meghaladja a 24.000 Eurót.

A versenyen a magyar díjugratók legjobbjai állnak starthoz. Köztük az elmúlt két év magyar bajnoka Horváth Balázs, a legfiatalabbak között Ifj. Lázár Zoltán. A versenyszámokat 120-135 cm akadály magasságon rendezik. Ez alól a ranglistapontot adó két versenyszám kivétel. Itt a maximális magasság 145 cm. A pályát Erdélyi Magdolna, FEI 3*-os nemzetközi pályaépítő építi.

A magyar versenyzők nevezésén kívül több európai országból várnak még lovasokat. Nevezési szándékát jelezte már Ausztria, Olaszország, Svájc és Luxemburg is. Az idei Lovas Világjátékokon 26. helyen végzett dél-afrikai Oliver Lazarus is starthoz áll. Több mint 120 ló érkezését várják. A nevezési határidő november 15. volt.  A végleges nevezőkről bővebb és pontos információk hamarosan!

Fogathajtó Világkupa

A CAI-W Budapest Fogathajtó Lovas Világkupán a következő versenyzőket láthatjuk a bakon: Dobrovitz József (HUN) Ijsbrand Chardon (NED) Christoph Sandmann (GER) Koos de Ronde (NED) Georg von Stein (GER). A szabadkártyával indulók neve még nem ismert.

Jean-Francois Pignon újra az Arénában

Elegancia, költészet, érzelem, humor, lovasbravúr – lovak szabadon az Arénában. Az erőszakmentes, kommunikációra alapozott szabadidomítás művésze. Hitvallása: együttműködés, megértés, szeretet, csapatmunka, motiváció – kölcsönös bizalom a lovakkal. A ló megérti mit vár, mit kér tőle az ember – ám eközben a ló ló marad – vallja.

Mindezt kötőfék, kantár és nyereg nélkül, vágtató lovakkal teszi. Elérhetetlen magaslatokig jutott, amióta kilenc éves korában első lovával Gazellával találkozott. Pignon új műsorával érkezik és háromszor lép fel a világkupán. Harmadszor jön vissza Budapestre. Közkívánatra. A közönség követelte vissza a porondra az utolérhetetlen francia zsenit. Borítékolni lehet: ismét ő lesz a főszám. A világszám!

Mindez november 29-30-án, Budapesten, a Papp László Sportarénában.