Ügyességi verseny huszárosan

Ügyességi verseny huszárosan

Október 15-én, szombaton kerül megrendezésre a második Györffy Árpád huszárügyességi emlékverseny a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred szervezésében.

A visszajelzések alapján, a székelyudvarhelyi hagyományőrzők mellett a Csíkszéki Mátyás és a Zetelaki Huszáregyesület tagjai mérik össze tudásukat a Rókakertben felépített ügyességi pályán. A vendégek a szombat délelőtti órákban érkeznek, elszállásolásukat követően kivonulnak a verseny helyszínére, ahol gyakorolhatnak a pályán, amíg elkészül a bográcsos ebéd. A tervek szerint délután 3 órakor kezdődik a megmérettetés a huszárok és huszárjelöltek számára, de alkalmazkodni fognak az időjáráshoz. – közölte Dakó Tibor hagyományőrző huszárkapitány.

im_szudv_huszar_178

A verseny célja felmérni a mai hagyományőrző huszárok lovas tudását, jó példát és irányt mutatni, valamint látni az lovasok fejlődését. Küllemi bírálatnak is alávetik magukat a versenyzők, pontozásra kerül ugyanis a ló és lovas megjelenése és együttes arányai, a felszerelések állapota és viselésüknek módja.

A szervezők minden hagyományőrzőt és szimpatizánst szeretettel várnak.

Az 1848-as Székely Nemzetgyűlésre emlékeznek Agyagfalván

Vasárnap reggel a hagyományőrző huszárok megkoszorúzzák egykori bajtársuk, Györffy Árpád sírját és útnak indulnak Agyagfalvára az ünnepi megemlékezésre. Az istentisztelet után, déli 12 órakor az agyagfalvi emlékműnél sorakoznak fel a lovas és gyalogos hagyományőrzők, ahol ünnepi beszédek után az emlékmű koszorúzására kerül sor.

im_agyagfalva_105

Évről évre a megemlékezésen való részvételükkel a nemzeti öntudatot szeretnék erősíteni, valamint felhívni a fiatalság figyelmét múltunk dicsőséges eseményeire annak reményében, hogy felismerik, ugyanilyen jövőt tudnának építeni. – hangsúlyozta Dakó Tibor huszárkapitány.

 

Útbaigazítás: A Rókakert a város szombatfalvi részén, a Templom utca végében található. A Tamási Áron vagy Orbán Balázs útról Szováta felé haladva, a szombatfalvi templomnál jobbra kell térni a Templom utcába. A hídon átkelve tovább egyenesen az emelkedőn, amíg jobbra kanyarodik az út. A Rókakert a kanyarban balra található.

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...