Ügyességi akadályverseny Székelypálfalván

Ügyességi akadályverseny Székelypálfalván

970747_10200101875776241_874278142_nElső alkalommal rendeznek lovas akadályversenyt Székelypálfalván 2013- június 29-én, főként lovas közösség kialakítása, hagyományteremtés céljából. A Szilas hegye alatt elterülő pálya már készen áll a lovasok fogadására, ám a következő hetekben még mindig nevezhetnek a lovasok.

A rendezvényről és ennek hátteréről Kovász Nemes Lászlóval beszélgetett az erdelyilovas.ro.

 

erdélyilovas.ro: Először kerül megrendezésre Székelypálfalván lovas akadályverseny. Honnan jött az ötlet?

Kovács Nemes László: Két évvel ezelőtt történt, hogy Demény Elemér – Öcsi – barátommal március 15-re összeszedtük a környék lovas fiataljait. Először 22 ültünk nyeregbe. Az idén tavaszra ez a szám 50 fölé nőtt. Úgy gondoltuk, hogy az ünnepi alkalmakon kívül is össze kelle szedni a fiatalokat, hátha közösséget lehet teremteni a hétvégi lovaglásokból.

erdélyilovas.ro: Ha jól értem, a lovas közösség kialakítása a cél…

Kovács Nemes László: Itt két fontos dolgot említenék. Az egyik, hogy a fiatalok jól érezzék magukat, további kedvet és lendületet kapjanak a lovasélethez. Mert meg kell jegyeznem, hogy a rendezvény kapcsán senki ne gondoljon lótól és lovastól komoly erőfeszítést, hosszú felkészülést igénylő versenyre. Mifelénk még gyerekcipőben jár a dolog.

Nincsenek sem lovasíjász, sem hagyományőrző csapatok. A mi lovaink székely paraszt lovak. Dolgoznak, és néha, többnyire hétvégeken, lovagolunk rajtuk. Mint mondtam, kedvcsináló a „verseny”, amit inkább hasonlítanék a hucul-ösvényhez, mint a hagyományos lóversenyekhez.

A másik célja a napnak, hogy a sok környékbeli lovasból megszülessen az a mag, az a közösség, akik komolyabban is szeretnének foglalkozni a lovaglással.

 

erdélyilovas.ro: Vett ön részt hasonló versenyen, vagy volt már hasonló eseményre példa a környéken?

Kovács Nemes László: Nem, résztvevőként nem volt alkalmam rá. Udvarhely, Korond, Szováta, szóval a lóháton elérhető egy napi távolságon belül nem tudok ilyen versenyről.

 

erdélyilovas.ro: Honnan jön az akadályverseny elnevezése?

Kovács Nemes László: Fölöttünk a hegyet hívják Szilasnak, és kézenfekvően adódott a lóhoz is illő alliteráció.

 

erdélyilovas.ro: Első alkalommal lovas akadályversenyt szervezni komoly vállalkozás. Bemutatná a szervezőket?

Kovács Nemes László: Nagyjából egy hónapja, a napi szokásos és szükséges munkákon kívül csak ezzel foglalkozunk. Pályakialakítás, akadályok, meg az ezzel járó adminisztrációs és szervezési munka. A csapat, és egyben a segítők: a feleségem, Pál Katona Gyöngyi. És az Égi Seregből tudom, hogy itt van mellettem a Nagyapám.

 

erdélyilovas.ro: Milyen eddigi visszhangja van az első székelypálfalvi akadályversenynek? Ha jól értesültem, volt aki megkérdezte, miért nem motoros versenyt szerveznek inkább?

Kovács Nemes László: Az elején többnyire borulátó vélemények voltak, hogy ezt nem lehet megcsinálni, vagy hogy nem érdemes. Ettől függetlenül mi belevágtunk. Kb. két hete kezdődött el a környéken a plakátolás. Azóta egyre bíztatóbbak a visszajelzések.

 

erdélyilovas.ro: Tudom, hogy vannak már bejelentkezett versenyzők…

Kovács Nemes László: Igen, huszonegyen neveztek a mai napig.

 

erdélyilovas.ro: Honnan jelentkeztek lovasok?

Kovács Nemes László: A környék mozdult meg eddig: Pálfalva, Váralja, Farkaslaka, Kecset, Malomfalva, Fenyőkút, Varság, Énlaka, Etéd. Szomorú, de a szebbik nem még nem képviselteti magát.

 

erdélyilovas.ro: Gondolom a nézőket is szívesen látják. Mire számíthat,aki kilátogat szombaton Székelypálfalvára?

Kovács Nemes László: Amit energiában és anyagiakban lehetett mindent elkövettünk, hogy a nézők is kedvet kapjanak a lósporthoz.

Ma lett kész a pálya, remélem, izgalmas, jóhangulatú verseny fogja szórakoztatni a nézőket. Lesz vendéglátás, étkezési lehetőség, és szomjan sem marad senki.

Az esti eredményhirdetés után pedig, 9 órától a Szilas oldalban az erre az alaklomra felépített színpadon a farkaslaki Terra Siculorum együttes ad koncertet a verseny résztvevőinek és nézőközönségének.

Mindenkit szeretettel hívunk és várunk erre a napra.