Toboroznak a háromszéki huszárok

Toboroznak a háromszéki huszárok

A huszárok toborzása évszázados hagyományokra nyúlik vissza, amelyet hatodik éve elvenenítenek fel háromszéki hagyományőrző huszár alakulatok. 2010-ben Incze Réka és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ötlete alapján, Kádár László szervezésében tartották meg az I. háromszéki huszártoborzót, amely Kézdivásárhely-Gelence útvonalon haladt, hogy megismertesse az egykori katonai szokást.

Az ezt követő években Háromszék más tájegységeit ismertették meg a huszártoborzás hagyományaival, így 2011-ben a Sepsibükszád-Sepsiszentgyörgy útvonalat járták be, 2012-ben az Uzon-Szentkatolna, 2013-ban Vargyas-Nagybacon következett, értintve a közbe eső településeket. Tavaly újra Kézdiszéken toboroztak és bejárták a Dálnok-Albis-Csernáton-Ikafalva-Futásfalva-Torja-Kézdivásárhely útvonalat. A huszártoborzókon hagyományosan a Perkő Néptáncegyüttes tagjai mutatják be a toborzást.

toborzo_01

Az idei toborzó június 6-7-én kerül megrendezésre, Sepsiszék déli részén népszerűsítve a huszár hagyományokat és tradíciókat. Szombaton 9 órakor indul a menet Uzonból, toboroznak Lisznyóban, Bikfalván, utána Uzonban, onnan Kökösbe vonulnak, következik Szotyor és Illyefalva, ahol huszárbállal zárják a napot. Vasárnap, a helyi toborzás után Sepsiszentkirály, majd Kilyén következik, végül bevonulnak Sepsiszentgyörgyre, ahol az egykori Székely határőr huszárezred parancsnoki épülete előtt, a mai Lábas Háznál tartják a toborzót.

toborzo_02

A VI. Háromszéki Huszártoborzó szervezője a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, Kovászna Megye Tanácsának és a toborzó útvonalába eső községek tanácsának támogatásával. Jakab Kevend-István, a szervező egyesület elnöke elmondta, évről-évre nagyobb népszerűségnek örvend ez a felelevenített tradíció, és megmozgatja úgy a hagyományőrző társadalmat, mint az arra kíváncsi nézőket. Idén több, mint 80 lovas jelentkezett be, illetve további 140 vendéget, résztvevőt várnak a toborzóra.

Résztvevők, hagyományőrzők érkeznek Szolnokról, itt lesznek a Szegedi 3. Honvéd Gyalogezred tagjai, akik már visszajáró vendégek, de jelen lesznek a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének tagjai is. Erdélyből hagyományőrzők érkeznek Holtmarosról, a Szegedi 3-as honvédek ott megalakult szakaszából, de jelen lesz Szovátáról a 15. Mátyás Huszárezred, Erdőszentgyörgyről a 6. Würtenbergi Huszárezred, a Csíkszéki Gál Sándor Huszár Egyesület, a Szentegyházi huszárok, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred, a Gelencei 15. Határőr Gyalogerzred, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Kálnoky huszárok, a Vargyasi Gyertyánffy Ferenc huszárcsapat és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület sepsiszéki, kézdiszéki és erdővidéki tagjai.

forrás: Háromszék napilap
fotók: Székely Virtus H. E. facebook oldala