Testvérek párbaja a Partiumi Vágtán

Testvérek párbaja a Partiumi Vágtán

Szombaton, június 7.-én szervezték meg a budapesti Nemzeti Vágta előfutamát a Nagyváradtól 17 kilométerre fekvő Köröskisjenő községben.

A Partiumi Vágtát idén először szervezték meg, és amint a Vágtát megelőző napokban már beszámoltunk, a szervezők a Partium, Szilágyság, Máramaros, Bánság, Kalotaszeg és Mezőség hagyományőrző közösségeit és lovas csapatait hívták, hogy nevezzenek a versenyre.

Tizenkét csapat jelentkezett a megmérettetésre, nem csupán Bihar, hanem Kolozs (Tűre település) és Szilágy (Kárásztelek) megyékből is, de adminisztratív okok miatt Érmihályfalva és Szalacs versenyzői csak a reményfutamban indulhattak anélkül, hogy kvalifikálhatták volna magukat a Vágtára.

Amúgy mindhárom előfutamnak megvolt a maga sajátossága- számolt be a helyszínről az erdon.ro. Az elsőben négyen vetélkedtek egymással, de tulajdonképpen csak Bihar (Zatykó Mátyás lovagolt Grande hátán) és Hegyközcsatár (Szabó Gyula ült Rigó nyergében) vívott nagy csatát, Kárásztelek és Tűre lovasai jócskán lemaradva poroszkáltak mögöttük, végül Bihar község képviselője lépte át elsőként a célvonalat. A második előfutam szinte olyan volt, mint egy lassított felvétel: talán a nagy meleg hatására is, a lovak nemigen akartak vágtázni, ugyancsak noszogatni kellett őket, hogy legalább sétálva vagy ügetve megtegyék az 1100 méteres a távot. Innen Köröskisjenő (Ponta Gábriel ült Lord hátán) ment tovább. A harmadik előfutam amiatt volt érdekes, hogy Érkörtvélyes versenyzője leesett a lováról (szerencsére nem esett komoly baja), így a talpon maradt Szalárd és Nagyszalonta párharcán végül előbbi diadalmaskodott, vagyis Zatykó Jácint és Vestal készülhetett az esti fináléra.

Kora este 18 óra körül kiderült, hogy a döntőben nem három, csupán két lovas lesz ott, ugyanis a köröskisjenői ló megsérült. Annál érdekesebb és különlegesebb volt viszont így a finálé, hiszen két testvér, Zatykó Jácint és Mátyás küzdhetett meg egymással. Többnyire fej-fej mellett haladtak, a befutónál a zászlót a végig vezető Zatykó Jácintnak intették le először.

A Nemzeti Vágtát szeptember 20-21-én szervezik Budapesten. A Partiumból Bihar, Szalárd és Köröskisjenő versenyzői lesznek jelen, és képviselik településeiket. A Nemzeti Vágta másik előfutamát, a Székely Vágtát június 19-20. között tartják az Óriáspince-tetőn.

Lukács Lehel