Teltházas előadás A múltba vezető Árpád-vonal című előadás-sorozat Székelykeresztúri helyszínén

Teltházas előadás A múltba vezető Árpád-vonal című előadás-sorozat Székelykeresztúri helyszínén

Március 19.-én, csütörtökön este tartotta Székelykeresztúron A múltba vezető Árpád-vonal című élménybeszámoló előadását Kincses Kálmán református lelkipásztor.

2014 őszén három lovas két héten át, embert és lovat próbáló úton, Priszlopig eljutva igyekezett megtaláni a Magyar Királyi Honvédség egykori védvonalát. A II. világháborúra emlékező lovas zarándoklat tapasztalatairól, élményeiről mesélt Kincses Kálmán, a túra egyik résztvevője.

A múltba vezető Árpád-vonal című előadás szervezője az Erdélyi Lovas Egyesület, amely a székelykeresztúri helyszín után még három székelyföldi városba (Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy) viszi el az előadást.

Az esemény támogatója az Ivói Izlandi Lovak Lovarda

Az esemény támogatója az Ivói Izlandi Lovak Lovarda

Az Erdélyi Lovas Egyesület mint jogi forma, csak tavaly jött létre, azonban ezt megelőzte egy, már három éves múltra visszatekintő munka. Fő tevékenysége, az erdélyi lovasportál fenntartása és működtetése, célja az erdélyi lovas események, a lovaglás népszerűsítése, illetve a lovas hagyományok ápolása. Emellett lovas témájú előadások, képzések szervezését is célul tűztük ki.” – mondta el Lukács Lehel, az egyesület elnöke.

Az esemény támogatója az Igazi Csíki Sör

Az esemény támogatója az Igazi Csíki Sör

A csütörtöki előadásra megtelt a Berde Mózes Unitárius Gimnázium díszterme. A közel kétórás élménybeszámoló során, a hallgatóság történelmi áttekintésnek, lovas előadásnak és egyben élménybeszámolónak is tanúja lehetett.

kincses-kalman

Egy ilyen út során, az ember másképp tapasztalja meg a teremtett világot. Nehéz út volt, de olyan élményekkel gazdagodtunk, melyeket nehéz szavakba foglalva átadni.“ – fogalmazott Kincses Kálmán.

A lovat és embert sokszor próbára tevő túra kihívásain túl, a zarándoklat lelki indíttatását, szakrális jellegét is hangsúlyozta az előadó.

 

További helyszínek és időpontok:

Székelyudvarhely: 2015. március 26. csütörtök, 19:00 óra, Tamási Áron Gimnázium bentlakás díszterme

(az Országjárók-Világjárók előadás-sorozat része)

Gyergyószentmiklós: 2015. április 16. csütörtök, 19:00 óra, Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, Bocsárdi Angi Gabriella Stúdióterem
(az Országjárók-Világjárók előadás-sorozat része)

Sepsiszentgyörgy: 2015. április 30. csütörtök, 19:00 óra, Székely Nemzeti Múzeum

 

A-multba-vezeto-Arpad-vonal

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...