Tartalmas hétvége, huszárosan

X. Huszárakadémia Székelyudvarhelyen

Tartalmas hétvége, huszárosan

A Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred meghívására látogattunk el a január utolsó hétvégéjén megrendezett X. Huszárakadémiára.

Nagy valószínűséggel a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának díszterme és hálótermei sosem láttak vendégül még ennyi hagyományőrző huszárt, mint ezúttal, ugyanis a székelyudvarhelyi szervezők meghívására összesen 170 bajtárs gyűlt össze, hogy ismereteit gyarapítsa és kapcsolatait ápolja.

Csoportkép a X. Huszárakadémián

Neves előadók érkeztek Magyarországról, hogy előadásaikat teltház előtt tarthassák meg: dr. Csikány Tamás professzor a 11. Székely Határőr Huszárezred történetét, míg dr. Süli Attila hadtörténész a Mátyás-huszárezred történetét mutatta be.

Székelyföld története I-III könyvbemutatójára is sor került, a szerzők és szerkesztők részvételével (Egyed Ákos, Csikány Tamás, Hermann Gusztáv Mihály, Miklós Zoltán, Nagy József).

Varga Zoltán Lajos zászlós és Gróf Attila palotaőr szakaszvezető a szolgálati szabályzatot ismertették a huszárokkal, gyakorlati bemutatóval együtt.

Kádár Barna lovasedző, fogathajtó a lótartás és lovaglás alapjairól beszélt, felidézve mindazt, amit már a legtöbben tudnak, de esetenként nem alkalmaznak vagy figyelmen kívül hagynak a lóval való foglalkozásaik során. Ahogy az előadás végén a közönség soraiban elhangzott: “az alapvető minimumokra világított rá az előadó”.

Kádár Barna

Dr. Jakab Szilárd neve és munkássága jól ismert már a székelyföldi lovasok körében (és nem csak). Előadásában a lovaknak nyújtott elsősegély módjairól, lehetőségeiről, kockázatairól beszélt. Megtudhattuk azt is, mit kell tartalmaznia a lovas házipatikánknak, hogy a leggyakrabban előforduló megbetegedésekre, sebesülésekre a megfelelő eszközökkel legyünk felkészülve.

dr. Jakab Szilárd

Pászka Lehel lovasíjász a szár nélküli irányításról beszélt, illetve bevezetőként a vasárnapi gyakorlathoz, a lóról esés módozatait mutatta be. Részletesen lebontva beszélt a hallgatóságnak a különböző jármódokban történő esések dinamikájáról, a test optimális helyzetéről és a veszélyes sérülések elkerülésének módjáról.

Pászka Lehel

Dr. Egyed Ákos akadémikus Kolozsvárról érkezett, előadásának témája Az agyagfalvi nemzetgyűlés volt.

A rendezvény második napján Márton Levente és Máté Miklós Szovátai szablyavívók gyakorlati bemutatót is tartottak. Nagy József  Székely hadtörténelem és emlékezet című előadását hallgathatták a résztvevők. Ócsai Géza László koronaőr alezredes a Szent Korona őrzésének történetéről beszélt.

Vasárnap megtartották a tisztikar 2017-es programegyeztető gyűlését is, majd Györffy Árpád hagyományőrző kapitány sírjának koszorúzása zárta a kétnapos rendezvényt.

Dakó Tibort, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred kapitányát kérdeztem, hogyan értékeli a X. Huszárakadémiát?

“Talán a leghitelesebb értékelés a résztvevők értékelése, akik közül sokan a tíz, eddig megszervezett Akadémia közül a legjobbnak nevezték az ideit. Ez számomra nagy elégtétel a fárasztó szervezés után, mely erőt ad és feltölt a további “csatákra”, hiszen a ‘”háborút” még korántsem nyertük meg!”

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...