Szotyor nyerte a Góbé Futamot a Székely Vágtán

Szotyor nyerte a Góbé Futamot a Székely Vágtán

Vasárnap 16 órakor zajlott a Székely Vágta Góbé Futamának döntője. Az esemény többezer ember követte a helyszínen, ahol Kézdivásárhely, Csíkkozmás, Gyergyószárhegy és Szotyor lovasa állt rajthoz. A győztes végül Szotyor lett.

A Székely Vágta történelmében még nem volt ekkora sorrendváltozás a mindössze három körös futamon belül. Nagy hajrával indult el a futam, a négy lovas az utolsó méterekig küzdött a győzelemért. Az első körben Csíkkozmás és Gyergyószárhegy haladt fej-fej mellett, a második körben Gyergyószárhegy vette át a vezetést, és úgy nézett ki, hogy meg is nyeri a Góbé Futamot. Az utolsó félkörben viszont megtörtént az, amire senki nem számított: a negyedik helyről jött fel a gyergyószárhegyi versenyző, Fazakas Géza mellé a szotyori Bartha Ferenc Fecske lovával. Annyira jól sikerült az előzés, hogy végül ő ért célba a legelsőnek. A Székely Vágtán tehát a Góbé Futam győztese Szotyor képviselője, Bartha Ferenc lett.

A második és harmadik helyezettnek a díjakat Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke adta át, a legjobbnak Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta elnöke és Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere adta át. Az első helyezett 2000 lejt, a második helyezett 1500 lejt, valamint a harmadik helyezett 1000 lejt vihet haza, és egy-egy serleget.

A döntő után Lázár Vilmos elnök gratulált az indulóknak, és elmondta, nagyon sportszerűen zajlott le a Góbé Futam döntője. Lázár a döntősök édesanyjához intézte köszönő szavait, mert elmondása szerint az ő édesanyja mindig háttal nézi, ha ő versenyez, ezért tudja, hogy az édesanyáknak a legnagyobb szívfájdalom ilyenkor a rajthoz állni engedni a lovasokat. Az elnök azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Vágtára, a nevező település, Sepsiszentgyörgy mellett, az első három helyezett település is mehet.

Helyezések és lovasok:

I. Szotyor – Bartha Ferenc és Fecske lova
II. Gyergyószárhegy – Fazakas Géza és Herceg lova
III. Csíkkozmás – Bálint András és Szellő lova
IV. Kézdivásárhely – Bódi Albert és Imán

Székely Vágta sajtóiroda
Fotó: Jakab Ádám