Szoros döntő, profi szervezés Székelyvéckén

II. Marosszéki lófuttatás

Szoros döntő, profi szervezés Székelyvéckén

Június 28.-án második alkalommal szurkolhatott a lókedvelő közönség Székelyvécke lenyűgözően szép környezetében, napsütéses nyári időben. A lófuttatásra kiválóan alkalmas, optimálisan ívelő, kényelmes és a nézők számára jól belátható pályán 13 lovas mérte össze készségét és lova gyorsaságát.

A négy előfutam továbbjutói Fazakas Géza, Barabás Gergely, Seres Tamás, Bodó Benjámin, Zsigmond János, Jankovits Ferenc, Nagy Zoltán és Mátyus Balázs voltak.

A középfutam előtti szünetben Csontos János szakkommentátor a Kerecsensólyom Hagyományőrző Egyesület tagjait valamint Magdás Levente talpasíjászt szólította a nézők elé. Előbbiek honfoglaláskori fegyvereket és harci öltözetüket mutatták be néhány szóban és egy rödiv küzdelem során.

Amíg a lovasok izgatottan készültek a középfutamra, Benkő József történész doktorandusz mutatta be 10 fős, II. világháborús hagyományőrző csapatának négy jelenlévő tagját és emlékeztetett a szarajevói merénylet 100 éves évfordulójára, melyet Gavrilo Princip nacionalista szerb diák követett el 1914. június 28-án, Ferenc Ferdinánd főherceg, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse ellen. A főherceg halála az I. világháború kitöréséhez vezetett.

A középfutamból, egy izgalmas pályateljesítés után, a döntőbe vágtázott Seres Tamás, Nagy Zoltán, Zsigmond János és Fazakas Géza.

A döntő futam előtti szünetben nagy érdeklődéssel fogadta  a közönség Juhász Imre gyakorló csikóst, aki Magyarországról érkezett a rendezvényre, díszvendég, a zsűri tagja volt. “Magyarország leghíresebb csikósa”-ahogy Csontos János nevezte- a hortobágyi Mátai Ménesnél dolgozik, ami 250 lovával ma az ország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja. A tenéyszet fő feladata a nóniusz fajta fenntartása, illetve a génmegőrzési célon kívül a modern sport- és hobbi igények kielégítésére alkalmas magyar sportló fajta tenyésztése.

Végül, tapsvihar és hangos biztató szavak közepette, elrajtolt a négy döntős lovas. Megfeszített küzdelem után,a pálya utolsó 150-200 méterén szoros verseny alakult ki Fazakas Géza és Zsigmond János között, ugyanis a közel három lóhossznyi lemaradását Zsigmond Géza a finisre egy orrhossznyira faragta le. A II. Marosszéki lófuttatás győztese tehát Fazakas Géza, gyergyószárhegyi lovas lett Herceg nyergében. Második helyezett Zsigmond János Lemhényből, Timpex Amata nevű lovával, harmadik befutó pedig Seres Tamás Marosvásárhelyről, Tomi nevű hátasával.

A díjátadó után a győztessel, Fazakas Gézával beszélgettem, aki elárulta, hogy ők még nem alkotnak egy összeszokott párost Herceggel, tudta az eddigi ereményeiből, hogy “mi van a lóban”, mire számíthat, de a verseny előtt mindössze egyszer dolgozott vele. “Kicsit most szokatlan volt, mert bármilyen jó lehet egy lovas, össze kell szokjon a lóval, meg kell ismerjék egymás fortélyait. De örülök, hogy egy sikeres versenyen vagyunk túl együtt.” Azt is megtudtam, hogy Gézának és Hercegnak a Székely Vágtán is szurkolhatunk majd, a székelyvéckei futam jó alkalom volt számukra a közös munkára, azt is mondhatnánk, ez volt az előfutam.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy annak ellenére, hogy amatőr versenyről beszélünk, minden lovasnak kötelező volt a gerincvédő és a kobak használata. Örvendetes, hogy székelyföldön egyre több hasonló rendezvény, ügyességi és gyorassági lovasverseny kerül megrendezésre, de sok helyen a biztonsági óvintézkedések háttérbe szorulnak. A Marosszéki lófuttatás jó példával jár elöl ebben a tekintetben is, remélhetőleg egyre többen követik majd.

A vágta futamok végeztével, a tömeg bevontult Székelyvécke határából a falu futballpályájára, ahol az ebédszünet után a Bekecs néptánceggyüttes ropta a hőség dacára, a közönség gyönyörködtetésére.

Pászka Lehel és Kodolányi Réka lovasíjászok bemutatója óriási sikernek örvendett. Bátran állíthatom, hogy a jól kidolgozott és begyakorolt bemutató mindig tartogat valami újat azok számára is, akiknek többször volt szerencséjük figyelemmel kísérni Lehelék munkájának gyümölcsét. Odaadó, nagyszerű közönségük volt szombaton, szinte végig tapsoltak az emberek, értékeltek minden mozdulatot és nagy erőfeszítést követelő gyakorlatsort. Vastaps és éljenzés volt a közönség ajándéka.

A lovasíjász bemutatót követően a huszárok bemutatója következett a tér közepén felállított ügyességi akadályokkal tűzdelt pályán. Csontos János szakkomentátor elmondta, fontosnak tartaná, hogy a hagyományőrző huszárok rendszeresen edzzenek hasonló pályán és az új tagok számára is kritérium legyen a kihívás teljesítése.

A délután folyamán operettelőadás is színesítette a programot, a gyerekek számára kézműves foglalkozásokkal és ugrálóvárral kedveskedtek, valamint kipróbálhatták a futószáras lovaglást is.
Huszár Ákos patkolókovács szakmai előadása is nagy népszerűségnek örvendett, az est fénypontja pedig az István, a király rockopera volt, a kabai nyári színház előadásában.

Palotás Tibor szervezőtől érdeklődve megtudtuk, a tavalyi sikeren felbuzdulva idén még színvonalasabb rendezvényt igyekeztek tető alá hozni, több hónapos munka áll mögötte, számtalan buktatóval és csalódással. Nyilvánvaló, hogy nem kis költségvetésű rendezvényről van szó, sok energiát fektettek támogatók keresésébe és meglepően sok elutasításban volt részük. Ennek ellenére töretlen lelkesdesésel és a Maros Megyei Tanács támogatásával sikerült megrendezni egy újabb versenyt, melynek fővédnöke Kelemen Márton, a megyei-tanácsalelnök volt.
Palotás Tibor kiemelte: “Én egy marosszéki rendezvényt álmodtam meg, marosszéki lovasok és nézők számára, de sajnálattal látom, hogy éppen ők maradtak távol. Ugyanakkor érthetetlen számomra, hogy egy lovas rendezvényen miért jelennek meg hagyományőrző huszárok civilben, amikor ez remek alkalom lenne a tevékenységük népszerűsítésére.”

Összességében egy kiválóan megszervezett, gazdag programkínálattal kecsegtető lovas eseményen vehettünk részt, melynek, reméljük, lesz folyatása! Gatulálunk a versenzőknek és aszervezőknek!

Iordache Melinda

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...