Szombaton rajtol az I. UdvarhelySzéki Vágta

Szombaton rajtol az I. UdvarhelySzéki Vágta

Június 21.-én,  a Székelypálfalván megrendezett első fordulóval indul útjára az I. UdvarhelySzéki Vágta.

A  Mária Lovagja Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület szervezésében idén először sorra kerülő ügyességi vetélkedőre egyénileg is lehet nevezni, egészen az előfutamok napjáig. Ugyanakkor, az egyéni versenyzők mellett csapatok jelentkezését is várták a szervezők, ezzel útjára indítva az udvarhelyszéki települések között a  „Nemes Székely Nemzet Lovas Közössége”–2014 Vándorkupát, melyet az összesített pontszerzésben legjobb eredményt elért lovasok települése kap.

Az előkészületekről, és az első fordulóra nevezett versenyzőkről kérdeztük Kovács Nemes Lászlót, az I. UdvarhelySzéki Vágta versenyigazgatóját.

IM_KNLKedves László, a hétvégén kerül sor az UdvarhelySzéki vágta első előfutamára, melynek Székelypálfalva szolgál helyszínéül. Mely települések lovasai neveztek erre az előfutamra?
Az egyéni versenyben Farkaslaka és környéke lovasai mérik össze ügyességüket az első előfutamon, illetve az udvarhelyi jelentkezők egy része is ide került besorolásra. Rajtuk kívül a csapatversenyben résztvevő községek versenyzőinek lovaglását is élvezheti a közönség.

Hány lovas jelentkezéséről tudsz, így két nappal a megmérettetés előtt?
A mai napig tizenegy község jelezte részvételi szándékát, tehát ennyi településen már összeállt a háromfős csapat. Egyéniben huszonegy nevezés érkezett eddig.

Mit kell tudni a pályáról?
A tavalyihoz képest vagy 200 méterrel hosszabb lesz a pálya, amelyen ugyanúgy 14 leküzdendő akadályt helyeztünk el. Ezzel kicsit „levegősebb” lett a táv, több helyen nyílik alkalom a vágtára.

Tudomásom szerint, már két hete lehet gyakorolni a pályán. Éltek ezzel a lehetőséggel a nevezett versenyzők?
Már múlt hétvége óta minden nap jönnek lovasok, kettesével-hármasával, hogy kipróbálják a pályát. Még az eső sem riasztotta vissza őket.

Ismertetnéd, kérlek a szombati programot?
Szombat délelőtt kb. 12 óráig még a bemelegítő körök, az edzés ideje. Maga a verseny 13 óra után kezdődik, és a tervek szerint 18 óra körül kerül sor az eredményhirdetésre, díjátadásra.

A versenyzőkön kívül, gondolom a nézőket is szívesen látjátok. A verseny látnivalói mellett, milyen programok várják a kilátogatókat?
A pálfalvi verseny nézőit ezen a környéken valóban felettébb izgalmas és érdekes program várja. Az edzés után 12 óra körül lovasíjász bemutatót tart a Sepsiszentgyörgyről érkező Pászka Lehel és csapata. A „lovas harcmodor” után pedig az udvarhelyi aikidosok bemutatója következik.

Köszönöm!

A lovasok tehát felkészültek, szombaton indul az első alkalommal megszervezett UdvarhelySzéki Vágta. A helyszín Székelypálfalva, a program még egyszer az alábbiakban olvasható.

08.00 – 12.00 Edzés
12.00 – 13.00 Lovasíjász és aikidó bemutató
13.00 – 17.00 Ügyességi verseny
18.00 Eredményhirdetés

Lukács Lehel