Székely vagyok, ott volt a helyem – emlékek a Székely Vágtáról

Székely vagyok, ott volt a helyem – emlékek a Székely Vágtáról

Szekelyvagta

Már csak néhány nap és kezdetét veszi a 2013-as Nemzeti Vágta, melynek résztvevői közt szerepel az a négy székelyföldi versenyző is, akik a Vágta erdélyi előfutamán nyújtott teljesítményükkel elnyerték a jogot, hogy Budapesten képviseljék településeiket.

A lovasok már egy ideje Magyarországon tartózkodnak és edzenek, készülnek a hétvégi megmérettetésekre. Az erdelyilovas.ro kiutazásuk előtt kereste meg a Székely Vágta második és harmadik helyezettjét, és emlékeikről, tapasztalataikről illetve felkészülésükről kérdeztük.

Bódi Albert már indult a tavalyi Székely Vágtán is, akkor a középdöntőig jutott. Idén már felállhatott a dobogó második fokára. “Székely vagyok, ott volt a helyem”mesélte Albert, aki Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatalának felkérésére indult saját, Imán nevű lovával a 2013-as futamon.

(Mint korábbi tudósításunkból kiderül, Imánt megmarta egy kígyó, és nem indulhat a budapesti vágtán, így Bódi Albert egy Record-M névre hallgató, 5 éves, angol telivér és shagya arab keverék, szürke heréltel versenyez majd. )

André Mónika döntőben való vágtája igencsak emlékezetesre sikerült…”Vegyes élményekkel tekintek vissza. Voltak jó, de sajnos rossz élményeim is…a legrosszabb az volt, hogy elszakadt a nyergem a döntő alatt.” Mónika és Herceg még így is a harmadik helyen végeztek, így nekik is szurkolhatunk a hétvégén.

“A vágtára való felkészülésem során főleg a ló bizalmának elnyerésére összpontosítottam, amire utólag nagy szükség is volt, hisz ha a ló nem bízik bennem és én a lóban, a döntő során komoly baleset történhetett volna.”- tette hozzá André Mónika, akit Csíkszentkirály polgármestere keresett meg telefonon és kérte fel, hogy települését képviselve induljon a Székely Vágtán.

(André Mónika a Bábolna Nemzeti Ménesbirtoktól kapott lóval indul a Nemzeti Vágtán, mert Herceg nem indulhat a budapesti futamokon.)

Elmondásuk szerint nagy büszkeség számukra, hogy Budapesten képviselhetik majd hazánkat:

“Nagyon fontos számomra, hogy részt vehetek a Nemzeti Vágtán és Székelyföldet képviselhetem. Hisz székely vagyok és a világ bármely pontján megrendezett lovas eseményen, igazi lovas, székely emberként ott a helyünk.”- zárta beszélgetésünket André Mónika.

“Hogy elnyertem a Nemzeti Vágtán való indulás jogát, az dícsőség. Szeretném becsülettel megállni a helyem Budapesten, és ez nagy kihívás!”- mondta végezetül Bódi Albert.

 

Az erdelyilovas.ro szerkesztősége sok sikert kíván a versenyzőknek. Hajrá!