Székely Vágta: Elindult a Vágta-szezon, várják a lovasokat

Székely Vágta: Elindult a Vágta-szezon, várják a lovasokat

Két futamban bizonyíthatnak a székelyföldi lovasok, és a fogathajtó verseny is önálló műsorszámként jelenik meg a Székely Vágta negyedik kiadásának programjában – számoltak be a rangos lovasesemény szervezői május 29-én, csütörtökön sajtótájékoztató keretében. A lovasprogramokban a helyi huszárok és lovasok kapják a főszerepet, a szombat esti kulturális esemény pedig egyelőre titok marad. Az idei Székely Vágtát július 19-20. között tartják az Óriáspince-tetőn.

szekelyvagta_fotoHenningJanos-4668-

Ebben az évben a nemrég létrejött Vadon Egyesület is beszáll a Székely Vágta szervezésébe, hiszen az egyesületnek más lovas perspektívái is vannak a jövőben, számolt be Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Vágta főszervezője. Az alpolgármester asszony újra kihangsúlyozta, hogy idéntől két különböző futamra lehet jelentkezni, és minden település mindkét versenyre nevezhet be lovat. „Lesz klasszikus értelemben vett Székely Vágta, amelyen a Nemzeti Vágta szigorú szabályzatát figyelembe véve lehet elindulni, tehát nem indulhat olyan ló, amelynek nem bizonyított a származása. Ez az előbbi években sok fejfájást okozott, idén azért döntöttünk a két futam mellett, hogy megkíméljük a versenyzőket attól, hogy végül a ló eredete miatt nem indulhatnak el a Nemzeti Vágtán” – mondta Sztakics Éva. A Góbé Futamba nem ismert eredetű lóval is be lehet nevezni, a nyeremény pedig annyival kevesebb, hogy a győztese nem nyer jogot a Nemzeti Vágtán való induláshoz. A Góbé Futam indulóinak is szigorú egészségügyi követelményeknek kell megfelelniük, és ugyan azokat a feltételeket biztosítják számukra is, mint a Vágta-futamra benevezett lovasoknak. „Erre a döntésre szükség volt, hiszen így minden lovasnak megadjuk az esélyt, hogy kipróbálja magát a versenyben” – tette hozzá a főszervező. A Nemzeti Vágtára továbbra is a Székely Vágta első két helyezettje és a szervező település lovasa jut ki.

Fókuszban a helyi lovasok

A Székely Vágta a futamok mellett gazdag lovasprogramokat is kínál, amelyeket idén zömében székelyföldi lovasok biztosítanak. „A székelyföldi lovasok mostmár ismerik egymást, és jó csapatot alkotnak, így nem kell máshonnan hívnunk lovasokat” – mondta Sztakics Éva alpolgármester. A helyi huszárok huszárdalokkal készülnek, és a Szent György Napokon bemutatott Kökösi hídon című lovasprodukciót is újra bemutatják a Székely Vágtán is. Nem marad ki ebben az évben sem a programból Pászka Lehel és csapata, és meglátogatják a rendezvényt a ivói izlandi lovak lovasai is, akik 130 km-t tesznek meg lóháton, hogy részt vegyenek az eseményen.

Szekelyvagta_fotoHenningJanos-4201-

Fogathajtás világbajnokokkal

Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke úgy véli, néhány év alatt a Székely Vágta elérte azt a megfogalmazott célját, hogy újra értékessé váljon a lovassport a térségben. „Igazán jót tesz ennek a sportnak, hogy újra fontos lett nem csak azok körében, akik szeretik ezt a sportot, hanem azok számára is, akik profizmussal űzik. De a klasszikus lovasok körében is elindult egy mozgalom” – folytatta az elnök. A Vágta alkalmával önálló műsorszámként jelenik meg a fogathajtó verseny, amelynek szakmai szervezője Váncsa Jenő, a zsűri elnöke dr. Kelemen Attila, a Román Lovas Szövetség alelnöke lesz. Már jelezték részvételüket a fogathajtó versenyen Lázár Zoltán és Dobrovitz József, többszörös fogathajtó világbajnokok. A klasszikus fogatfutam mellett lovaskocsi szépségverseny is lesz, tájékoztatott Demeter János.

A Székely Vágta mindkét futamára ezer lej a benevezés, a szervezők a visszajelzések alapján 16 lovasra számítanak a Vágta-futamra, és legalább ennyi versenyzőre a Góbé Futamra is. Újságírói kérdésre, miszerint zavarja-e a Székely Vágta szervezőit, hogy idén először a Partiumban is szerveznek futamokat Sztakics Éva úgy válaszolt, hogy a csapat nagyon örül, hogy egyre több térség vállalja fel a Nemzeti Vágta előfutamainak megszervezését, és sok sikert kívánt a hétvégén zajló Partiumi Vágta szervezőinek és versenyzőinek!

 Székely Vágta sajtószolgálat