Székely Vágta 2013: hétvégi beszámoló képekkel

Székely Vágta 2013: hétvégi beszámoló képekkel

SZV_IM-023Lovas szemmel nézve, kétségkivül a hétvégén lezajlott Székely Vágta Erdély legrangosabb lovas rendezvénye. A versenyre harminc székelyföldi település nevezte versenyzőpárosát, akik a hétvége során három-három körös elő-és középfutamokon mérték össze lovaik gyorsaságát, hogy végül a legjobbak kerüljenek a vasárnapi döntőbe.

A 2013.-as Székely Vágtát, melyet Csíkszereda lovasa, Márton Gréta, Orszon nevű lovával nyert, óriási érdeklődés övezte. Íme egy képes összefoglaló a hétvége eseményeiről:

Megnyitó 

Székelyföld, ezen belül Háromszék legrangosabb, éves eseményét július 13-án, szombaton, nagy pompával nyitották meg: a versenypályán díszmenetben lovagoltak végig a huszárok a Vágta saját lobogójával, a székely zászlóval, az 1848-as, az Európai Unió, valamint a résztvevő országok jelképeivel. Őket követték lovas kocsin a szervezők.

Elsőként a Nemzeti Vágta főkapitánya Székely Tibor szólalt fel, hangsúlyozva, hogy a székely virtusnak köszönhetően nem csak Erdélyben kerül sor a Nemzeti Vágta előfutamát jelentő versenyre, hiszen az itteniek kezdeményezésén felbátorodva, Vajdaságban is kedvet kaptak a rangos lovas esemény megszervezéséhez.

A beszédek után következett a versenyzők eskütétele.

[slickr-flickr tag=”szv-megnyito-fotohenningjanos”]

fényképek: Henning János

 

[slickr-flickr tag=”szv-megnyito”]

fényképek: Lukács Lehel/erdelyilovas.ro

 

Előfutamok

Július 12-én, pénteken este tartották a Székely Vágta előfutamainak sorsolását. Az állatorvosi vizsgán mind a harminc ló átment, így az összes benevezett lovas indulhatott a futamokon. A Székely és a Nemzeti Vágta szervezőbizottsága a harminc indulót hat négyes és két hármas futamba sorolta be, a lovasoknak három kört, azaz 1200 métert kellett megtenniük.

Az előfutamokból az első két lovas megy tovább, így négy középdöntő lesz. A középdöntőből a futamgyőztes jut be a döntőbe.

[slickr-flickr tag=”szv-elofutam”]

fényképek: Lukács Lehel/erdelyilovas.ro

 

Előfutamok – második rész

Július 13-án, szombaton, a Székely Vágta első napján 16 órakor indult el az előfutamok második része, ahol a fennmaradó tizennégy település lovasa is bebizonyíthatta, hogy mennyire termett nyeregbe.

Az indulók között két női versenyző is volt, valamint a tavalyi második helyezett, Fazakas János Alpár, idén is Gidófalva képviseletében. A múlt évi győztes település, Csíkdelne idén új lovassal és lóval indult, de ennek ellenére bejutott a középdöntőbe. Az előfutamok második részének legizgalmasabb futama a hetedik futam volt, ahol Kézdivásárhely, Nyujtód és Előpatak lovasa mérte össze lovastudását. Kézdivásárhely magabiztosan vezetett egészen az utolsó kanyarig, amikor a nyujtódi képviselő, Terebesi T. Illés megelőzte, és megnyerte a futamot. A nyolcadik futamban a csíkszeredaiak és a gyergyóiak izgulhattak, a futamot végül a női induló, Márton Gréta nyerte, Csíkszereda képviseletében.

[slickr-flickr tag=”szv-elofutam2″]

fényképek: Lukács Lehel/erdelyilovas.ro

 

Fogathajtás

Július 13-án, szombaton a Székely Vágta egyik kísérőprogramjaként zajlott le a kettes- és négyes fogathajtó verseny, amelyen több mint húsz fogat vett részt Kovászna és Hargita megyéből, de Beszterce-Naszód megyéből is volt képviselője a versenynek.

Az egyesfogat kategória győztesei:

1. Szász Csongor, Székelyudvarhely
2. Benedek Lukács, Homoród
3. ifj. Váncsa Jenő, Angyalos

A kettesfogat kategória győztesei:

1. Romfeld Zsolt, Krigel Sport Klub, Gyergyószentmiklós
2. Orosz László, Krigel Sport Klub, Gyergyószentmiklós
3. Szőcs Lehel, Újtusnád

A négyesfogat kategória győztesei:

1. Bartalis Attila, Csíkkarcfalva
2. Romfeld Zsolt, Krigel Sport Klub, Gyergyószentmiklós
3. Bodó Zoltán, Angyalos

[slickr-flickr tag=”szv-fogathajtas”]

fényképek: Lukács Lehel/erdelyilovas.ro

 

 

Középfutamok

Július 14-én, vasárnap, a Székely Vágta második napján, a déli 12-kor induló futamokban dőlt el, hogy a legjobbak közül is kik a legjobbak. A középdöntőben tizenhat település indult, a döntőbe a futamgyőztes juthatott.

Az első középfutamból André Mónika Csíkszentkirály képviseletében, a tavalyi győztes ló, Herceg nyergében került ki győztesen. Az első körben még fej-fej mellett haladtak a gidófalvi lovassal, Fazakas János Alpárral, aztán a második kör egyik kanyarjában Mónikának sikerült átvenni a vezetést, és több lóhosszal megnyerni a futamot. A 18 éves lány egyébként a tavalyi Székely Vágta második helyezettjét győzte le.

A második futam igencsak izgalmasra sikerült. A négy lovas óriási tempóban küzdött az első helyért. A startnál a csernátoni versenyző jól startolt, de hamar átvette tőle a vezetést a kézdivásárhelyi lovas, Bódi Albert Imánnal. Bódi szorosan ugyan, de tudta tartani pozícióját, így ő nyerte meg a második futamot.

Hozta a tőle várt formát a sepsiszentgyörgyi versenyző, Bagoly Szabolcs és Alkony lova. A harmadik futamban magabiztosan győzte le Kilyén, Csíkdelne és Maksa lovasait. A negyedik futamban a női versenyző, Márton Gréta győzedelmesdett, így a döntőt két nő és két férfi lovas futja.

A középdöntő győztesei:

I. KÖZÉPRDÖNTŐ: Csíkszentkirály, André Mónika, 18 éves, Herceg, 8 éves szürke herélt
II. KÖZÉPRDÖNTŐ: Kézdivásárhely, Bódi Albert, 43 éves, Imán, 9 éves pej mén arab telivér
III. KÖZÉPRDÖNTŐ: Sepsiszentgyörgy, Bagoly Szabolcs , 27 éves, Alkony, 5 éves pej kanca angol félvér
IV. KÖZÉPRDÖNTŐ: Csíkszereda, Márton Gréta, 19 éves, Orszon, 11 éves pej herélt angol félvér

[slickr-flickr tag=”szv-kozepdonto”]

fényképek: Lukács Lehel/erdelyilovas.ro

 

Kísérőprogramok

A vasárnapi középfutamok után a Genovéva Lovarda jóvoltából díjugrató versenyre és bemutatóra került sor, hat ifjú lovas jóvoltából.

A pónifutamra fél ötkor került sor, amelyen három kis lovas vett részt Csíkszereda, Nyujtód és Gidófalva képviseletében. A pónifutamban egy kört, azaz 400 métert kellett futniuk az indulóknak. A harmadik helyen a 10 éves Antal Norbert, Nyujtód lovasa végzett, a második helyen Jancsó Tamás, 12 éves, Gidófalváról, a győztes pedig a csíkszeredai Kovács Attila lett, aki 13 éves.

A délután egyik kuriózuma a hírességek fogathajtó versenye volt, amelyen Péter Szabó Szilvia, a Nox énekesnője, Dancs Annamari, a Budapesti Operettszínház művésze, Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke indultak.

[slickr-flickr tag=”szv-kisero”]

fényképek: Iordache Melinda/erdelyilovas.ro

 

Huszárbemutató és csatajelenet és Lovas harcművészeti bemutató

Ugyancsak vasárnap délután került sorra a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárbemuatójára és csatajelenetére, mely szűk egy órában mutatta be a huszárok hagyományos viseletét, fegyelmezettségét és egy harci jelenet erejéig felidézhettük a magyar huszárok harci szokásait is.

A Sagittis Siculorum Egyesület képviseletében Pászka Lehel, Kodolányi Réka és segítőik mutatták be az ősi magyar harcmodort felidéző harci jelenetüket. A Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tanítványai bő félórás produkciója elődeink életéből mutatott be egy íjászattal, lovaglással és pusztakezes harccal tarkított részletet.

[slickr-flickr tag=”szv-paszka-huszar”]

fényképek: Iordache Melinda/erdelyilovas.ro

 

 Döntő

Csíkszereda, Kézdivásárhely és Csíkszentkirály lovasa indult a harmadik Székely Vágta döntőjében. A sepsiszentgyörgyi induló, Bagoly Szabolcs a Nemzeti – és Székely Vágta szervezőbizottságának határozata értelmében nem indulhatott a döntőben, miután az orvosi vizsgálat során kiderült, hogy lova lesántult.

A döntősök:

Kézdivásárhely: Bódi Albert, 43 éves, Imán, 9 éves pej mén arab telivér
Sepsiszentgyörgy: Bagoly Szabolcs , 27 éves, Alkony, 5 éves pej kanca angol félvér
Csíkszentkirály: André Mónika, 18 éves, Herceg, 8 éves szürke herélt
Csíkszereda: Márton Gréta, 19 éves, Orszon, 11 éves pej herélt angol félvér

Rendkívül izgalmas futamot láthatott az a több mint tízezer ember, aki feljött az Óriáspince-tetőre, illetve az a több százezer néző is, aki a Duna Televízió élő közvetítésén követte végig a harmadik Székely Vágta döntőjét. A szoros futamból Márton Gréta Orszon lovával, Csíkszereda képviseletében került ki győztesen, második helyen végzett Bódi Albert Imánnal, Kézdivásárhely képviseletében, harmadik lett André Mónika és Herceg, a csíkszentkirályi induló.

A csíkszeredai győztes a közte és Orszon lova közti összehangot véli győzelme kulcsának, hiszen hat éve lovagol rajta, megszokták egymást, ismeri a ló képességét, és érzi, mikor akar nyerni. Idén nyerni akart, mondta a 19 éves Márton Gréta.

A budapesti Nemzeti Vágtán tehát mindhárom lovas részt vehet, és a Nemzeti Vágta szabályzata értelmében az elővágta szervezők, így Sepsiszentgyörgy alanyi jogon képviselheti Székelyföldet a mindent eldöntő küzdelemben.

[slickr-flickr tag=”szv-döntő”]

fényképek: Iordache Melinda/erdelyilovas.ro

Ezzel lazárult a 2013.-as Nemzeti Vágta hivatalos előfutama, a Székely Vágta. Székelyföldet  a négy, már fennt említett lovas képviseli majd a Szeptmeber 20-22. közt a Budapesten megszervezett Nemzeti Vágtán.

Szurkoljunk nekik!