[Frissítve]: Székely lovasok útja a Nyeregszemlére

[Frissítve]: Székely lovasok útja a Nyeregszemlére

jún. 16, 21.00

Ma este értesített bennünket Frigyes, hogy szerencsésen megérkeztek a Hortobágyra!

Pénteken délután lépték át a román-magyar határt Létavértesnél, és Debrecen után érkeztek meg a Nyeregszemle idei helyszínére. Mindhárman jól vannak, a lovak is tökéletes állapotban…

Gratulálunk Emőkének, Frigyesnek és Zsoltnak! Szép volt!

Ugyanakkor dicséret illeti Petres Károly munkáját is, aki a kísérőautóból segítette a lovasok útját.

Kedves olvasó! Amennyiben gratulálna, vagy üzenne a három székely lovasnak, kérjük ezt most tegye meg, a cikk végén található “Hozzászólások”-nál. (Facebook azonosítóval)

jún. 6, 18.00

Már több mint egy hete, hogy a három lovassal beszéltünk, ma viszont sikerült telefonon elérni Frigyest. Elmondása szerint jól vannak, tegnap érkeztek Hidalmásra, ahol a mai napon pihenőt tartottak. Hidalmás (románul Hida) Zilahtól 37 kilométerre délkeletre, Kolozsvártól 54 kilométerre északnyugatra, az Almás vize mellett fekszik.

Legutóbbi, homoródi találkozásunk óta a lovasok nagyon jól haladtak. Homoród-Székelypálfalva-Nyárádszereda-Mezőmadaras-Szamosújvár-Boncida-Hidalmás útvonalon haladva, kerülték a városokat illetve a nagyobb településeket. Minden harmadik napot követően beiktattak egy pihenőnapot, hiszen időben vannak, és még azért hosszú út várja őket a Hortobágyig.

AbosZs

Abos Zsolt Rózsa Sándor sírjánál (fotó: Zsolt facebook oldaláról)

Kedden Szamosújváron, Rózsa Sándor sírjánál is megálltak.

A következő akadály a Meszes megmászása lesz, illetve Zilah kikerülése is egy kis fejtörést okoz, ehhez környékbeli ismerősöktől, lelkészektől próbálnak tanácsokat kérni.

A lovasok jól vannak, és nem érzik fáradtnak magukat. Frigyes szerint a Mezőségi táj szép, de a terep nehéz. A lovakkal is minden rendben, úgy tűnik még csak le sem fogytak, illetve az abrak mennyiségét sem kellett növelni.

A három székely lovas, Emőke, Frigyes és Zsolt, terveik szerint néhány nap múlva lépik át a román-magyar határt, és majd június 18.-ra tervezik a Hortobágyra való érkezést.

De addig még beszélünk velük, és a fejleményekről beszámolunk…

máj. 29, 12.09

A háromfős, Nyeregszemlére tartó csapat első éjszakáját Homoródon töltötte, Szőcs Elek hagyományőrző huszárfőhadnagy lovastanyáján. Indulásuk előtt, szerda hajnalban találkoztunk Emőkével, Frigyessel és Zsolttal. Mindhárman jól vannak, a lovak szemmel láthatóan formában…

Az alábbi képgaléria Homoródon, az induláskor készült.
(a képre kattintva nézheti végig a 20 képből álló galériát)


máj. 28, 09.59

A Hortobágyra tartó lovasok, kísérőautójukkal együtt kedden este Homoródra érkeztek. Első napjuk szerencsésen végződött, útjuk során még az eső is elkerülte őket.

máj. 27, 11.58

Elindultak a székely lovasok

2014. május 27.-én, a reggeli misét követően indult útnak az a három főből álló lovas csapat, amely idén, Csíksomlyó hegye mellől indulva, kilovagol a Hortobágyon megszervezett Nyeregszemlére. Péter Emőke, Abos Zsolt és Farkas Frigyes gyakorlott lovasok, lovaikkal 60 és 80 km-es távokon versenyeznek román távlovas versenyeken. A Nyeregszemle és Hortobágyi Lovasnapok szervezői május második hetében néhány napot Erdélyben töltöttek, ahol szakmai egyeztetést tartottak egy a Székelyföldről útra kelő lovascsapat lelkes tagjaival.

A székelyföldi csapat tervezett útvonala északi irányból kerüli meg az Erdélyi-szigethegységet, így érinteni fognak több magyarlakta szórványtelepülést is. Útjuk keresztülvezet a Hargitán, Marosszéken, Mezőségen, a Szamos mentén, hogy végül a Szilágyságon átkelve a létavértesi Székelyhídon keresztül megérkezzenek Magyarországra. Ahonnan már „csak” 80 kilométer választja el őket az áhított úti céltól, a Hortobágytól.

Az erdelyilovas.ro szerkesztősége szerencsés utat és élményekben gazdag, balesetmentes lovaglást kíván nekik. Útjukról majd rendszeresen beszámolunk.

Lukács Lehel-Elek

 

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...