Székely Lovasok Székelyföldért

ÉLŐ BEJEGYZÉS - folyamatosan frissítve

Székely Lovasok Székelyföldért

13:30: Hazaért a staféta, 500 km után, Csíkcsicsóba. Az Árpád-sávos zászlót, rózsafüzért és GPS-t tartalmazó tarisznyát átadták Lutz Leventének. A település polgármestere fogadta az érkezőket, és átvette a több mint két napja úton levő székely zászlót.
IM_SZLSZCsicso_2 IM_SZLSZCsicso_1


12:30: A staféta nyolc lovassal Csíkcsomortánon át Csíkcsicsó fele halad, szemerkélő esőben.


Friss információ a szervezőktől: 11:45-re várják a lovasok érkezését Csíksomlyóra, a Domokos Pál Péter szoborhoz (a kegytemplom közelében).
13:00-kor Csíkcsicsóba visszaér a staféta. A település központjában található spotteremnél fogdaják a lovasokat.  Szeretettel várnak minden lovast, szervezőt, lelki és szellemi támogatót!


10:24: Ebben a percben vette át a stafétát András Endrétől André Ábel és André Mónika, Csíkszentkirályon. A váltó Csíkszereda felé halad.


09:10: Csíkszentimrén halad át a lovas váltó. A képekért köszönet Bíró Koppány Ajtonynak.
IMG_Csikszentimre_02 IMG_Csikszentimre_03


FIGYELEM! Pillanatnyilag a vártnál jobban halad a váltólovaglás, a szakadó eső ellenére (vagy éppen emiatt). A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a lovasok ünnepélyes fogadása várhatóan egy órával hamarabb fog sorra kerülni, azaz: 12:30-kor Csíksomlyón és 13:00-kor Csíkcsicsóban. A staféta haladásáról folyamatosan tájékoztatunk.

07:00: A tervezett időben, megtörtént a váltó átadása Sepsibükszádon.


21:58: Sikerült telefonon elérni Jakab Kevendet, a  háromszéki szakasz szervezőjét, aki autóval kíséri a lovasokat. Beszélgetésünk pillanataiban történt a staféta átadása Szörcsén. Lovak és lovasok is jól vannak, időben teljesítették a távot, kedvezőtlen időjárási körülmény nem nehezítette útjukat, de már sötétben haladnak tovább.


20:35: A Béldi hídnál Már Dénes és Szabó Fruzsina átvették a stafétát.


19:35: A Kökösi hídhoz ért a váltó.


19:00: Ilyefalván Bajna Árpád Lehel és Filep Marót átvette a stafétát, és elindultak Kökös fele.


18:20: A székely lovas váltó jelenleg Sepsiszentgyörgyön van. A stafétát Orosz János vette át Tamás Sándortól, a lovasok elindultak Illyefalva fele.


15:28: Zalánpatakon megtörtént a váltás. Jakab Kevend átadta a stafétát Suciu Norbertnek.
A Zalánpatak-Kálnok közti szakaszról kaptunk néhány fotót Para Zoltántól:


Elkészült az Erdélyi Lovas képgalériája a székelyföldi lovas váltólovaglás Udvarhelyszéki szakaszáról. A stafétát pénteken este 20:40-kor vették át a Zetelaki Hagyományőrző Huszáregyesület tagjai és szombaton 10:55-kor oklándi fiatalok adták át a vargyas-tetői megyehatáron, a háromszékiek első lovasainak.
Példátlan összefogás, együttműködés szemtanúja lehettem, igazán egyedülálló élmény volt a lovasok nyomában járni! (Iordache Melinda)15:05: A lovas váltó elindult Szárazajtáról.


13:34-kor a baróti csapat átvette a vargyasiaktól a váltót. Az úton minden a legnagyobb rendben volt.


12:40: A háromszéki lovasok a stafétával a Vargyas tetőn át haladnak Barót fele. Az aktuális helyzetük, a GPS szerint:

SZLSZ-terkep-08.16.12.42


10:55: Iordache Melinda a megyehatárról jelenti: a Csillagkövetők Civil Egyesület két lovasa átvette a stafétát a megyehatáron. Az udvarhelyszéki lovasok sikeresen teljesítették a cseppet sem konnyű útszakaszt az éj sötétjében, esőben, ködben, de lelkileg feltöltődve, büszkén és lelkesen. További szerencsés jó utat kívánunk a háromszeki lovasoknak, hogy a váltólovaglást a maguk szakaszán sikerre vigyék.


10:40: A székelyföldi lovas staféta megérkezett a Hagita-Kovászna megyehatárra.


09:00: Oklándon megtörtént a váltócsere, a lovasok elindultak a megyehatárra. Az átadás várható időpontja 11:00.


07:20: Az almási tetőn megtörtént a staféta átadása. Nagy a köd és szemerkél az eső…


06:20: Az almási Kövestetőn várják a lovasok érkezését. Nagyon sűrű a köd, ezért a kísérőautó dudájával jeleznek a stafétát hozóknak.


04:20: Homoródremetén a stafétát átvette Molnár Tamás és Gyula, majd elindultak Gyepes fele. Kb. 40 perccel a tervezett időn belül.


A lovas váltó jól halad, a tervezettnél egy órával korábban teljesítették a lovasok a távot.  A következő szakasz nehézsége abban rejlik, hogy egészen Homoródremetéig erdő között, teljes sötétségben kell haladjanak…


01:30-kor a 12 fős zetelaki lovas csapat Fenyéden átadta a váltót Szász Dénesnek és Szőcs Istvánnak,  a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Huszárezred tagjainak, akik Homoródremetére tartanak. Dakó Tibor megköszönte a lovasok hozzáállását és hangsúlyozta: “az, hogy most itt vagyunk, ogazolja, hogy Székelyföld létezik.”


Képgaléria: A gyergyói lovasok átadták a stafétát az udvarhelyszékieknek.
20:40: Sikaszóban zeneszóval fogadták a gyergyói lovasok a Zetelaki Hagyományőrző Egyesület lovasait, akik Gergely Attila vezetésével ékeztek a megbeszélt találkozási pontra. A lovasokat Bajkó Tibor köszöntötte, a váltó Fenyéd felé indul a csillagos ég alatt.

Fotó: Bajkó Tibor


18:30: Az imént sikerült telefonon elérni Domokos Árpádot, aki egy 10 fős csapat tagjaként lovagol Csomafalvától Sikaszó felé. Mint mondta: jó lovasok jönnek jó lovakkal, ezért korábban érkeznek a találkozási pontra. Az úton minden rendben volt, hallhatóan jókedélyű a csapat.


16:00: Gyergyócsomafalván ideiglenes gazdát cserélt a vándortarisznya.


Képgaléria: Staféta váltás és indulás Gyergyócsomafalvára

Foto: Bajkó Tibor


Képgléria: Gyergyóremetén a staféta

Foto: Bajkó Tibor

 


Képgléria: Gyergyóditróban a staféta

Foto: Bajkó Tibor

 


Érdekességként Bajkó Tibor arról is beszámolt, hogy Nagy Sándor, annak a csapatnak a tagja, akik Marosfőn átvették a stafétát, még mindig nyeregben van, úgy tűnik, 59 km-es távot teljesít. A különböző településeken csatlakozók között lányok, asszonyok is vannak, sőt fogatok is beálltak a sorba. Orosz László és Bajkó Gellért fogathajtók is csatlakoztak Gyergyószentmiklóson.

Romfeld Jánostól megtudtuk: nagyszerű hangulat uralkodik Gyergyószéken, a lovasok fegyelmezetten, szépen haladnak, a kijelölt találkozási pontokra időben érkeznek. Egyedül Gyergyóditróban volt egy 10 perces késés, amit Gyergyóremetéig be is hoztak. Mindenki jól van, baleset nem történt, mindössze egy szerencsepatkót hagyott hátra az egyik ló.

Az alábbi képek Gyergyóremetén készültek, Petréd Károly küldte nekünk őket:


[Képgaléria]:  a gyergyói szakaszon a váltó
Fotó: Csibi Márti


Képgléria: Gyergyószentmiklósón a staféta

Foto: Bajkó Tibor

 


09:00: Marosfőn a gyergyói lovasok (Farkas Árpád, Parászka Előd, Nagy Sándor, Ferencz László, Farkas István, Csibi Márta, Mezei Szabolcs) átvették a stafétát.


Péntek, 06:30: A tervezett időben megtörtént az első váltás, Csíkmadaras északi kijáratánál, a felkelő nap első sugarainál.
Csíkcsicsó-Csíkmadaras útvonalon készült képek Lutz Leventétől:


Augusztus 15.-én, pénteken reggel 5:30 körül elindult a lovas váltó Csíkcsicsóból. A napot és az utat szentmisével kezdték, melyet Csapai Árpád Szilárd lelkész celebrált.

“A szentmise célja az volt, hogy bekapcsoljon bennünket és lovasaink által a teljes Székelyföldet -ma, Mária Menybevételének ünnepén- a Mária általi országfelajánlásba. Amikor a “szent határokat” lovasaink megkerülik, azzal jelezzük, hogy ez a föld Istennek van szentelve évszázadok óta és minden, ami benne történik az Isten akarata szerint kell történjen. Ezt pedig ne tudja megakadályozni semmilyen idegen szándék. Isten bőséges áldása áradjon ki a székely hazára és annak minden tagjára, mert erre valóban nagy szükségünk van.
A staféta tartalmát megáldottuk. Benne van 1. a székely zászló, mint a székely nép jelképe, 2. egy rózsafüzér Mária éremmel, a Szűzanyának való felajánlottság és egyben a csíksomlyói nemzeti szentély jelképe, 3. egy Árpád-sávos zászló, amely a magyar nemzet-testtel való egység szimbóluma, de az árpád-házi szentjeink és általuk megszentelt dicső múltunk jelképe is. Kívánunk lovasainknak szerencsés utat, élménydús tapasztalatot és mindenkinek, aki szándékunkhoz csatlakozik Isten sokszoros áldását!”

A képek megtekintéséért kattintson az alábbi fotóra:


Az első lovasok (Szabó Zsófia, László Gellért, Lutz Levente) indulásánál jelen volt Gergely István (Tiszti), aki az alábbi szavakkal bocsátotta útjukra őket:

“A Szentírásból is értesülünk, hogy Jézus körüljár. Körbejárja azon területeket, melyek valamiképpen hozzá tartoznak. Ezeken a részeken egységes lelkületet, gondolkodást teremt. Az így gondolkodók tudják megteremteni azt a földrajzi egységet, mely a hazájuk, országuk lesz. Ennek határait kijelölik, ellenőrzik, védelmezik, hogy az ellenség sem fizikai, sem szellemi (liberalizmus) ártalma ne rontsa meg. Régen a pásztor egy kört rajzolt maga körül és ebből a védelemből, szellemi bástyából figyelmezte nyáját. A családfő minden évben körüljárta gyermekeivel, unokáival a birtoká,t és megmutatta, ellenőrizte a határjelzőket, vagy éppen helyreállította. A múlt hét végén tizedmagammal a Déli-Kárpátokban a Kárpátmedencét kerültük, a határhalmokat, határcövekeket keresve. A nagy részét felrobbantva találtuk, de tudjuk, hogy vannak és azt is, hogy hol.Huszárok, induljatok és húzzátok meg a szellemi határokat, most Székelyföld körül. Isten áldása rajtatok!”

Bejegyzésünket várhatóan óránként frissíteni fogjuk, amíg a vándortarisznya vissza nem ér Csíkcsicsóba.

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...