Százhúsz szakember és érdeklődő az első romániai Lovasterápiás Konferencián

Százhúsz szakember és érdeklődő az első romániai Lovasterápiás Konferencián

Nagykárolyban tartották meg Románia első Országos Lovasterápiás Konferenciáját a hétvégén. A szombaton sorra kerülő eseményen több mint százan vettek részt, és nemzetközi jelleget kapott, hiszen rangos olasz- és magyarországi szervezetek is képviseltették magukat.

Az első Országos Lovasterápiás Konferenciát a Közösségért Alapítvány a Mol Romániával közösen szervezte meg a nagykárolyi Equus Lovasegyesület közreműködésével. Az alkalom célja a fejlődő hippoterápiás tevékenységek népszerűsítése, kapcsolatépítés a hazai és a külföldi szakemberek és szakmai szervezetek között, és egy hippoterápiás fórum kezdeményezése.

A rangos rendezvényt nyitóértekezletét igazán illő környezetben, a Károlyi-kastélyban tartották meg. Kovács Jenő nagykárolyi polgármester üdvözölte a vendégeket. Brîndușa Armanca, a Közösségért Alapítvány kuratóriumi tagja különösen elragadva beszélt a konferencia helyszínéről, az „elragadó és szimpatikus Nagykároly”-ról.

A határon átívelő támogatás révén felújított lovardában zajlott a konferencia érdemi része. A meseszép épület előadótermében neves nemzetközi és romániai szakemberek tartottak gondolatébresztő értekezleteket. A házigazdák bemutatóval is szolgáltak, egy másik projekt keretében betegséggel élő gyermekeket ismertettek össze a lovakkal – méghozzá sikerrel. Mindezt meg is mutatták az értekezlet résztvevőinek, és mindenki el volt ragadtatva.

lovasterapia2

Romániában többek között a magyarországi tapasztalatok alapján akarják elismertetni a lovasterápia szakmát, és elérni, hogy az egészségbiztosító finanszírozza a sérült vagy fogyatékkal élő gyermekek lovas terápiás fejlesztését – derült ki szombaton a Nagykárolyban rendezett első romániai lovasterápiás konferencián.

Az eseményen a magyar és az olasz lovasterápia szövetség elnöke, és mintegy 120 romániai és külföldi szakember és érdeklődő vett részt. A konferenciát szervező A Közösségért Alapítvány 2009 óta hirdeti meg a Mol Románia által finanszírozott gyermekgyógyító programot. Amint András Imre, az alapítvány ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a programot a hasonló magyarországi program ihlette, melynek kiemelt támogatottjai az ottani lovasterápiás egyesületek. Így csak idő kérdése volt, hogy mikor jelennek meg Romániában is a lovasterápiás csoportok, amelyek támogatást igényelnek.

Violeta Stan, a Gyermekkori Fogyatékosság Európai Akadémiájának (EACD) romániai koordinátora, a konferencia szakmai irányítója az MTI-nek elmondta, a magyarországi és az olaszországi szövetség megalakulásának a története tanulságokkal szolgált a romániai lovasterápiás szakmának. “Ez a konferencia indíthatja el azt a szervezkedést, azt a lobbitevékenységet, amely elvezet oda, hogy Romániában is elismert szakma legyen a lovasterapeuta” – jelentette ki Violeta Stan. Hangsúlyozta, ha egy sérült gyermeket lóra ültetnek, az még nem számít lovasterápiának. Fontos, hogy személyre szabott terápiás stratégia alapján szakképzett terapeuták foglalkozzanak a gyermekekkel.

Foto Bikfalvi Zsolt

Foto Bikfalvi Zsolt

Dr. Edvi Péter, a Magyar Lovasterápia Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, felajánlotta a konferencia résztvevőinek, hogy magyarországi akkreditált képzéseken szerezzenek lovasterapeuta oklevelet, és vegyenek részt a magyarországi szakmai fórumokon. Edvi Péter elmondta, a lovasterápiát mozgáskoordinációs vagy neurológiai problémákkal küzdő, és viselkedészavaros gyermekeknek is ajánlják. “Ez sem csodaszer, de nagyon sok esetben sikerül eljutni általa oda, hogy egy gyerek, aki korábban az otthonában sem tudott közlekedni, immár önállóan ki tud menni a mosdóba. Aki foglalkozott fogyatékosokkal, az tudja, hogy milyen fontos eredmény ez” – fogalmazott Edvi Péter.

A konferencia résztvevői szakmai fórum létrehozásáról döntöttek.

Kolozsvár/Nagykároly, 2015. június 6., szombat (MTI)
képek: facebook.com