Szaporodásbiológiai tudnivalók

Szaporodásbiológiai tudnivalók

A kancák ivarérettségüket általában 16-20 hónapos korukban érik el, tenyészérettségük viszont jóval későbbre, 3-5 éves korukra tehető. Ezt azonban több tényező is befolyásolja, például a kanca hasznosítása vagy fajtája. Ivarérettnek azt a kancát tekintjük, amely az első ovulációt követően ciklikus petefészekműködéssel rendelkezik. A két ovuláció közötti idő 19-23 napra tehető, ha általánosítani szeretnénk, a 21 napos középérték a helytálló. Pónilovak esetében ez az időszak 2-3 nappal nő, azaz 23-25 nap közé esik. A tenyészidény csúcsán, ami nálunk május-június hónapokra tehető, a rövidebb ciklusok (19-20 nap) a dominánsak. 105

Sárlásnak nevezzük a nemi ciklus azon szakaszát,a mikor a kanca tűri a mén közeledtét és a fedezést. A sárlás során a kancák viselkedése megváltozik és különböző ivarzási tünetek jelentkeznek. Ilyenkor a kancák nyugtalanabbak, figyelmesebbek, étvágytalanok, gyakran kis mennyiségű vizeletet ürítenek, farkukat félretartják és a pérarésüket nyitogatják. Ilyenkor nyálkás váladék is észlelhető, ugyanakkor a csikló duzzanata is jól látható. Léteznek azonban olyan csendesen ivarzó kancák is, melyeknél a fent említett viselkedési formák nem tapasztalhatóak, ilyen esetekben a próbaménnel való próbáltatás vagy a nemi szervek ultrahangos vizsgálata deríthet fényt a sárlásra.

A csikósárlás az ellés utáni 6.-11. napon jelentkezhet, téves az a felfogás, hogy ellés után a 9. nap a legalkalmasabb a fedeztetésre. Felhívnám az olvasók figyelmét, hogy csikósárlás idején a kiscsikóknál hasmenés jelentkezhet, ami a sárlás múlásával magától rendeződik.

A mének felkészítése a fedeztetési szezonra
Az egészséges és jóltáplált fedező ménekről eltávolítjuk a patkót vagy valamilyen védőt alkalmazunk, mint például a bőrből készült patacipő, hogy ne okozhasson sérülést a kancának. Az idény elején a mének péniszét egy úgynevezett szmegma boríthatja, amit langyos tisztítószermentes vízzel lemosunk.

A fedeztetés menete
107A fedeztetés általában három hozzáértő személy segítségével történik, lehetőleg puha, csúszásmentes talajon. Miután meggyőződtünk, hogy a kancánk valóban sárlik és fogadja a mént, bizonyos higiéniai és biztonsági feltételeket kell biztosítanunk. Ezért a pératájékot melegvizes vattával tisztára töröljük, hogy a mén pénisze minél kevesebb szennyezőanyagot vigyen a kanca hüvelyébe, méhébe. A farok szőrzetét befáslizzuk, nehogy sérülést ún. szőrvágást okozzon a mén péniszén. A mén biztonsága érdekében indokolt, hogy a kanca hátulsó lábaira ne legyen megpatkolva, ugyanakkor ajánlott hágatógúzs használata, ezzel is csökkentve a rúgásokból származó balesetek lehetőségét. Abban az esetben, ha a mén durva, erősen harapdálja a kancát, akkor vastag pokrócot terítünk a kanca mar- és nyaki tájékára. Az ekképpen előkészített kanca közelébe vezetjük a csődört és, ha felkészült (teljes erekció), csak akkor engedjük a kancára ugrani. Bizonyos esetekben, a mén rutintalansága vagy a kanca mozgékonysága miatt nehézkesé válik a behatolás, ilyenkor tiszta gumikesztyűvel megfogjuk a mén péniszét és segítjük a behatolást. Az ejakulációt a mén farkának a ritmikus fel-le mozgása jelzi, ezt követően néhány másodperces általános ernyedt állapot lesz úrrá a csődörön.

A fedeztetés gyakorisága
Mivel a mén spermája a kanca méhében akár több napig is termékenyítőképes marad, ezért a sárlás elején egyszer fedeztetett kancák is nagy valószínűséggel vemhesülhetnek. Ezért a túlzásba vitt, gyakori fedeztetések (mint például naponkénti vagy a naponta többszöri) értelmetlenek. Többnyire a sárlás 3.-4. napjától kezdődően a sárlás végéig, kétnaponta ajánlott a kancákat fedeztetni.

106