Sok erdélyi lovast! – Lovas életem első versenye

Sok erdélyi lovast! – Lovas életem első versenye

septimia-nyergelesMegszokott vasárnap délelőtti lovaglásomat a múlt szombaton egy kissé másfajta esemény egészítette ki. Ekkor került sor ugyanis lovas életem eddigi első nyilvános lovaglására, illetve versenyére. Gyorsan leszögezném: amatőr ügyességi versenyről van szó, még mielőtt bárki egy 1,2 méteren történő díjugrató versenyre, vagy egy 25 km-es távlovaglóra gondolna, esetleg militaryra…

Apropó: a díjugratásra is sor került, bemutató szinten. A verseny előtt, Porsche Eszter díjugrató fiatal hölgy lovagolta Bancorexet, a lovasudvar román sportlovát.

 

Virágok, fenyők és fehér ing
septimia-viragokA helyszín számunkra, a rendszeresen a Septimia Lovasudvarban lovaglók számára ismerős, igaz, nem kicsit átalakítva: felvirágozva, megfenyőfásítva. Mindenki sürgött, forgott, a csendes lovardai életet jövő-menő szervezők, vendégek, versenyzők váltották fel.

Mi, versenyzők is fehér inget vettünk a lovagló nadrághoz, illetve még megbeszéltük, ki hogyan készült, hogy sikerült megjegyezni az alakzatok sorrendjét és, hogy vajon Mazsola, a lipicai herélt aki a „verseny lova” lesz, „felkészült-e” e nemes feladatra…

A szervezők – a lovasudvar munkatársai- egy olyan háziversenyt találtak ki, melynek során minden rendszeresen lovagló személy felmérheti, hogy az elmúlt egy év során mennyire figyelt oda Misi, a lovasoktató intő szavaira, és tanácsaira. Ugyanakkor persze a karám széléről el lehetett lesni az épp Mazsolát meglovagló társunk technikáját is…

 

Lovardai alakzatok és Kádár Barna
A versenyre régóta készülünk. Lovardai alakzatokat kellett teljesíteni, a megadott ábrák alapján. Az alakzatok ismerősek voltak, hisz téli edzéseken, amikor nem lehet terepre lovagolni, sokat gyakoroltuk őket.

De most nézők is vannak, és ott van Kádár Barna, országos válogatott fogathajtó, kaszkadőr, aki most versenybíró lévén, csak ránk, versenyzőkre figyel.

 

Na de, nyeregbe!
Először a gyerekek ültek lóra, nekik három lovardai alakzatot kellett teljesíteniük, majd következhetett az ún. lovagi torna. A nyolc benevezett gyerek, köztük a legfiatalabb Kiss Kata Vanilla 10 évével, sorra teljesítette a pályát, majd félő mosollyal, félszemmel- kitekintve a szülőkre szállt le a lóról. Mazsola határozott nyugalommal és kellő alázattal figyelt a gyerekekre.

A gyerekek közül a legjobbak:
I. hely: Fábián Ágnes – 15 éves – 9,33 pont
II. hely: Tőkés Andrea – 12 éves – 8,83 pont
III. hely: Bodó Kinga – 13 éves – 8,66 pont

 

Nyergeltünk..
septimia-felnottek
A felnőttek versenye a ló felnyergelésével kezdődött, majd következett a gyerekekénél valamivel több és bonyolultabb alakzatok megtétele. A második fordulóban vizes palackokat dárdáztunk le (már akinek sikerült), karikákat gyűjtöttünk be, labdát dobáltunk vödörbe és vizes korsót szállítottunk körbe-körbe a lovardában. Mindezt ügetésben- Mazsola nagy örömére.

A versenyszámok megtétele után, a versenybíró Csizmadia Attila lovaglását ítélte a nap legjobbjának, majd következett két hölgy versenyző. A felnőtt kategória első három helyezettje:
I. hely: Csizmadia Attila – 7,75 pont
II. hely: Kósa Gyöngyvér – 7,25 pont
III. hely: András Major Tünde – 6,75 pont

Jómagam, pályatévesztés miatt lemaradtam a díjazottak listájáról. Talán ezért is tartott szinte egy hétig megírnom ezt a cikket : )

Mégis úgy gondolom, versenyezni, még amatőr szinten is érdekes élmény. Első lovas versenyem után azt kívánom, hogy egyre többen legyünk erdélyi lovasok. És több és több legyen a lovas verseny: amatőr és profi egyaránt.

Tavasszal
A szervezők megígérték: tavasszal ismét bizonyíthatunk…

 

(A képgaléria megtekintéséhez, kattintson az alábbi képre.) 

Szerző: Lukács Lehel