Sikeres székelypálfalvi előfutam

UdvarhelySzéki Vágta

Sikeres székelypálfalvi előfutam

30 lovassal startolt szombaton az I. UdvarhelySzéki Vágta első, Székelypálfalvi előfutama. A szombat reggeli nagy esőzések miatt, a nevezett 50 (!) lovas helyett végül harmincan jelentkeztek a rajtvonalon. A többiek valószínűleg nem tudtak lóra ülni és elindulni, főként a messzebbről nevezett versenyzők hiányoztak. A főként munkához szokott parasztlovakkal regisztrált versenyzőkre 14 akadályból álló lovas ügyességi versenypálya várt.

Festői környezetben, népes nézősereg szurkolt az UdvarheySzéki vágta első előfutamán. A cseppet sem könnyű pálya teljesítése igazi kihívást jelentett a lovasok számára, de legtöbbjük derekasan helytállt, igaz, némelyikük a ló túlzott biztatásával próbálta pótolni lovas tudása hiányosságait.

Amint az erdelyilovas.ro oldalain már beszámoltunk, a  Mária Lovagja Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület szervezésében idén először sorra kerülő ügyességi verseny négy, területileg felosztott előfutamből áll, majd ezeket követi a Székelyudvarhelyen, augusztusban sorra kerülő döntő. A vetélkedőre egyénileg is lehetett nevezni, egészen az előfutamok napjáig. Ugyanakkor, az egyéni versenyzők mellett csapatok jelentkezését is várták a szervezők, ezzel útjára indítva az udvarhelyszéki települések között a  „Nemes Székely Nemzet Lovas Közössége”–2014 Vándorkupát, melyet az összesített pontszerzésben legjobb eredményt elért lovasok települése kap.

Szombaton Farkaslaka és környékének lovasai versenyeztek.  A pályaismertetőt, a lovasok gyakorlása követte, majd a hivatalos programsorozatot a székelyudvarhelyi Chushinkan Aikido Klub,  ínyencségnek számító bemutatója kezdte. A verseny félidejében a sokunk által várt lovasíjász bemutatóra került sor. Pászka Lehel és Kodolányi Réka bemutatója,  a számukra némileg kedvezőtlen talajú és méretű pályán is, kiválóra sikerült, ámulatba ejtve a közönséget.

A verseny teljesíthetőségét az esőzések nem befolyásolták, a lovasíjász bemutatót annál inkább, de azt gondolom Pászka Lehelék ezt is sikeresen megoldották.” – mondta Kovács Nemes László, az I. UdvarhelySzéki Vágta versenyigazgatója. “A nézők számát tekintve is elégedett vagyok, vendégeinket is beleszámolva, úgy 500-600 érdeklődő látogatott ki ma Pálfalvára, és úgy a versenyzőknek, mint a nézőknek, nagyon tetszett és mindenki folytatást vár”. – folytatta László.

A mai nap tanulsága, Kovács Nemes László szerint talán az lehetne, hogy nekünk, székelyeknek igazán a lovon kellene megmutatnunk a híres “székely virtust”. A mai napon a lovasok bebizonyították: egyszerű parasztlovakkal is lehet ügyességi versenypályát teljesíteni. “Először száron kellene átvezetni minden lovat az akadályokon, utána biztosan bátran teljesítik ezeket, a lovasok kérésére”– tanácsolta, elmondása szerint a versenyigazgató minden lovasnak. Erre lehetőségük is volt a lovasoknak, már a versenyt megelőző két hétben a rendelkezésükre állt a versenypálya.

Az UdvarhelySzéki Vágta folytatódik, a következő előfutam helyszíne Agyagfalva, július 5.-én.

A csapatok versenyében a következők szerint alakultak a helyezések:
I. Homoródalmás
II. Zetelaka
III. Farkaslaka

Az egyéni versenyzők helyezései, időeredményei és nyereményei:
I. Kovács Sándor-Székelyudvarhely, lova Szellő, 2′ 39″, egy íj
II. Tamács Csaba-Farkaslaka, lova Jankó, 2′ 40″, egy fokos
III. André Ábel-Székelyudvarhely, lova Gyémánt, 2′ 51″, egy ostor

Különdíjak a kimagasló eredményért: Gothárd Norbert és Sánduly Ferenc 2′ 36″, egy-egy kötőfék.

A képgalériát az alábbi képra kattintva nézheti végig (47 kép)

 

Iordache Melinda
Lukács Lehel

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...