Sepsiszentgyörgyön létesül az első Székelyföldi lovas-iskola

Sepsiszentgyörgyön létesül az első Székelyföldi lovas-iskola

Székelyföldi lovas iskola létesítését tervezik a Sepsiszentgyörgy melletti Benedekmezőn. A háromszéki megyeszékhely önkormányzata a Vadon Egyesületnek adta át a 10 hektáros területet, amelyen önerőből, helyi vállalkozók támogatásával elkezdődött a lovas létesítmények építése, számolt be a Sláger Rádió érdeklődésére Sztakics Éva. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint már hét ló van a vadon egyesület birtokában, de idén további 3-4 lóval bővítik az állományt.

Az önkormányzat ugyanakkor megvalósíthatósági tanulmányt rendel, amely alapján uniós pénzekre pályáznak egy korszerű lovas létesítmény megépítéséhez. A kezdeményezők célja, hogy integrálják a Székelyföldön egyre népesebb lovas társadalmat.

A Vadon egyesület elnöke, Demeter János érdeklődésünkre kifejtette: három pillérre építik az első Székelyföldi lovas iskolát. Egyrészt a Benedekmezőn régi magyar lófajtákat tenyésztenének, másrészt a korszerű, Romániában még nem létező létesítmény, helyet adna országos és nemzetközi lovas versenyeknek, de itt kapnának helyet az „akadémiaszerű” lovas oktatás és lovas oktató képzés.

Demeter János szerint a kezdeményezők már meglátogattak több hasonló magyarországi létesítményt, illetve megtekintették az éppen épülő lovas iskolák terveit. A kezdeményezők tervei szerint 3-4 éven belül megépülhet az első székelyföldi lovas iskola.

Addig is azonban a Benedekmezőn folyamatosan lesznek lovas rendezvények. Június 1-én, vasárnap 11 órától családi napot szerveznek, ahol az érdeklődők számára huszár- és honvédtüzér bemutatókat tartanak, de lesz lovaglási lehetőség, ismertetik a hagyományos huszár ruházatot és fegyverzetet, és bográcsban készült hagyományos ételt kínálnak a látogatóknak.

Forrás: Sláger Rádió / Kovács Zsolt