Saját készítésű produkcióval készül a Székely Vágta

Saját készítésű produkcióval készül a Székely Vágta

Immár hetedik alkalommal startolnak el a Székely Vágta futamai a háromszéki Óriáspince-tetőn. A rendezvényt idén július 14–16. között tartják, s bár a szabályzatban, a pályakialakításban és a elrendezésben nem lesz számottevő változás, a Székely Vágta hatalmas újdonságot tartogat: a szervezők úgy döntöttek, megérett az idő arra, hogy saját készítésű, helyi közreműködőkkel és alkotókkal készülő lovas és táncos produkciót mutassanak be. A székelyek eredettörténetét bemutató művet július 15-én, szombaton este láthatja a nagyérdemű A csillagösvény népe címmel.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a Székely Vágta főszervezője, Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója, a Székely Vágta társszervezője, a kulturális produkció megálmodója, valamint Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója közös sajtótájékoztató keretében ismertették a Székely Vágta részleteit, valamint a készülő alkotást. A főszervező kiemelte: idén a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület bonyolítja le a rendezvényt, de partnerként van jelen Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a Vadon Egyesület, a Kónya Ádám Művelődési Ház és Maksa község önkormányzata. A székelyföldi jelleget hangsúlyozandó, idén Hargita és Maros megye tanácsai is aktívabban kapcsolódnak be, hogy kiegyenlítettebb legyen a lovas részvétel a Székely Vágtán. A kísérő lovasprogramokra idén is pályázatot hirdettek, június 10-ig lehet leadni programjavaslatokat a hetedik Vágtára. A Székely Vágta futamaira, illetve a Góbé-futamra június 26. a jelentkezési határidő.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság felajánlotta, hogy egy Szent László kardot ad át, így külön versenyszám is született, amelyen a hagyományőrző huszárok bizonyíthatnak. A próbák során minden huszár egyénileg versenyezhet, közülük a legügyesebb jutalma lesz a díszkard.

A csillagösvény népe

„A hetedik alkalomra megvalósul az álom: végre saját lovasprodukciót állítunk színpadra” – jelentette be Sztakics Éva, aki hozzátette, a produkciót a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap már a tavaly 3 millió forintos támogatásban részesítette. A Demeter János ötlete alapján megszülető, A csillagösvény népe címet viselő zeneművet 2016 decemberében mutatták be, a zene köré épülő történetet pedig Orza Călin rendező-koreográfus viszi színpadra, a Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió táncművészeivel, valamint helyi lovasokkal. A zenét Kövi Artúr Bálint komponálta.

Demeter János szerint A csillagösvény népe olyan típusú alkotás, amely modern zenére épül, de népzenei ihletésű. „Egyfajta természet- vagy fúziós zene, amely az emberekből érzelmeket csalogat elő. Tizenhárom tételes alkotás a székelyek őstörténetéről, arról a történelemről, amelyet mi hiszünk. Rengeteg elemet tartalmaz a mondavilágból, a darab magunk megmutatása modern eszközökkel” – hangsúlyozta Demeter. Az ötletgazda szerint jó döntés volt a Háromszék Táncegyüttesre bízni ezt a feladatot, s bár a Vágtán lovas résszel egészül ki a produkció, továbbra is működik majd színpadi darabként is. Az alkotáson három magyarországi és három helyi zenész dolgozott, székelyudvarhelyi hangmérnök segítségével. A Székely Vágtán a zene természetesen élőben szólal meg a színpadon. „A műsor másik különlegessége, hogy a helyi lovasiskolák tapasztaltabb lovasai is szerepet kapnak, ahogyan Pászka Lehel is, de az is külön kiemelendő, hogy az M Stúdió táncművészei lassan egy éve gyakorolnak a darabra, ennek érdekében tanulnak lovagolni is” – részletezte Demeter.

Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója úgy fogalmazott: hatalmas előrelépés, hogy a Háromszék Táncegyüttes nem belépő társulatként lesz jelen a Vágta kulturális produkciójában, hanem velük valósul meg. „Ez nem csak azért jó, mert megmutatjuk, hogy mi erre is képesek vagyunk, hanem a társulatnak is nagyon fontos. Általában egy teremben születik meg egy produkció, itt viszont egyszer kültéren mutatjuk be a darabot, majd csak szeptemberben próbáljuk ki a falak között is. Lesz egy színházi keretek között megvalósuló változat is” – ismertette az igazgató.

A betegség miatt távolmaradó Orza Călin rendező-koreográfus üzenetben fogalmazta meg a produkció lényegét: „A történelmi múltról szólva legtöbbször a mélybe, vagy valahova messze gondolunk. A benne foglalt idő adatolt, szakaszolt, számszerűsített, elsősorban mennyiségi természetű, s ennél fogva véges, lezárt. Alakjai mindenkor a sors kiszolgáltatottjai, kik számára az emlékezetesség csak önfeláldozás, mártírium vagy hősi halál révén érhető el, s megismerésükhöz elegendő a leírtakat olvasni. Létezik azonban olyan múlt is, aminek megidézéséhez tekintetünket fölfelé, az égre emeljük. Ilyen természetű az égitestekbe írt történelem, mely egyszersmind – emberi léptékkel mérve – örökérvényű, határtalan. A csillagösvény népe ezen az úton jár, iránytűje az égi térképek rejtett idejét, a mitikus totemek helyét kutatja, s a mondai-népi hagyomány bölcsességével értelmezi a tapasztaltakat”.

Székely Vágta sajtóközlemény

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...