Pászka Lehel lovasíjász világrekordja

Pászka Lehel lovasíjász világrekordja

Július 20-án, vasárnap a IV. Székely Vágta kimagasló programpontja Pászka Lehel rekordkísérlete volt, melyet nagy lelkesedéssel és bizakodva fogadott a népes közönség.

A lovasíjász négy kört tett a pályán úgy, hogy a lován, Vackoron semmilyen felszerelés nem volt.
A felvezető körben lépésben haladtak, így megismertette társával a pályát, míg a második kör egy bemelegítő ügetés volt. A harmadik körben, mindössze 32 másodperc alatt, vágtázva suhantak el a nézők előtt és Lehel közben imitálta a lövéseket. Ebben a körben mérték az idejét, hogy kiderüljön, mennyire közelíti meg a versenyidőt. A Góbé futamban leggyorsabban teljesítő verseyző 32 másodperces részidővel tette meg az 1200 m-es távot. Lehelnek is sikerült ezt az időt futni, csakhogy nyereg és kantár nékül.
A negyedik körben íjjal és 14 nyílvesszővel a kezében világrekordott állított fel. 34 másodperc alatt 14 lövésből 13 nyílvessző talált célt.

Miután kicsit kífújta magát, Lehellel beszélgettem.
-Hogyan fogalmazódott meg benned a rekordkísérlet gondolata?
-Évek óta a lovas és a ló közti kapcsolatot próbálom vizsgálni és mélyíteni, és most jutottam arra a szintre, ahol kíváncsi lettem és ki akartam próbálni, hogy mennyire működik magasabb szinten. Vagyis azt, hogy csatatempóban -ami megközelítőleg a ló maximális vágtája- hogy működik a lovasíjászat. Természetesen a legjobb kapcsolatot fenntartva a lóval, azaz kantár és nyereg nélkül. Leginkább ezzel tudom bizonyítani, hogy jó a kapcsolat, hogy kantár és nyereg nélkül hajtom ezt végre.
Nem mindegy, hogy egy ló maximális sebességgel fut annak okán, hogy megijedt és menekülni akar vagy maximális sebességgel fut, de tökéletes kapcsolatot fenntartva .

-14 célból 13-at sikerült eltalálnod. Mi történt azzal az eggyel?
-A vesszőket folyamatosan nyomás alatt kell tartanom, és csak azt az ujjpercemet mozdítanom, ami az ellövendő vessző fölött van, de a többit nem, mert fellazul az összes és elfordulnak vagy kihullnak a vesszők. Itt most akkora volt a sebesség, hogy a szél a vesszőt megnyomta. Én kihúztam a vesszőt, be is töltöttem, de a vessző elfordult, nem sikerült az idegre ráakasztani, és amíg megigazítottam, arra a cél mellé kerültem, tehát kifutottam abból a helyzetből, ahonnan merőlegesen tudtam volna rálőni. Ezért volt 13 találatom a 14-ből. Ennél a sebességnél ilyen semmiségen múlik, hogy elmegy egy találat.

-Ennek ellenére világrekordot állítottál fel ma.
-Igen, ennek ellenére ez még rekord, mert kantár és nyereg nélkül, ebben a formában ezt még nem tanulmányozta, próbálta és teljesítette senki.
Az emberek úgy gondolják, hogy itt ma történelmet írtunk. A lényeg az lenne, hogy az emberek úgy fogják fel, hogy ez egy követendő példa, ezt így lehet és kell csinálni. Ami engem tökéletesen boldoggá tesz és, ami miatt úgy gondolom, hogy nyeretesei vagyunk a napnak, az az, hogy sikerült az erdélyi lovas életet egy jó irányba vezetni.
Ezt lehet fokozni, ezért is ígértem meg, hogy jövő ilyenkor a 14 találatot megadom a nézőknek, úgy, ahogy most elvárták volna.

Lehel, elmondása szerint, körülbelül fél éve gyakorolt kimondottan a rekordkísérletre, de nyilvánvalóan nem zéróról kezdte, hosszú évek fáradságos munkája áll az egyedülálló teljesítmény mögött. Azt vallja, hogy a lovas harcászat alapja, a lovas kapcsolata a lóval. Erről ma mindenki meggyőződhetett, olyan fénypont volt ez a 2014-es év lovas eseményei közt, ami sokáig fog világítani az emberek szívében és emlékezetében. Többezer ember könnyekig meghatva, büszkeséggel telve, tapsolta a fiatal lovasíjászt miközben ő két lován állva hordozta közbe a székely zászlót.
Szívből gratulálunk Pászka Lehelnek a világrekordhoz, a kitartó, kemény munkához és az elszánt példamutatáshoz!

Iordache Melinda

 

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...