Nyolc tény, amit nem tudtál Jean-François Pignonról

Nyolc tény, amit nem tudtál Jean-François Pignonról

Nos, bizonyosan mindenki ismeri ezt a nagyszerű lovasembert…

Előadásai kitörölhetetlenül megmaradnak emlékezetünkben, akárhányszor is látjuk. A Horse & Hound brit lovas lap dél-franciaországi otthonában látogatta meg az idén 46 éves művészt, hogy többet tudjon meg róla és a kis méneséről, ahogy ő nevezi: „a szabadság lovairól”.

1. Ajándékba kapta az első lovát

Jean-François tulajdonképpen édesapjának köszönheti szokatlan karrierjét. Tizenegy éves volt, amikor kapott egy Camargue csikót, mondván: „ezt azért, hogy kimozdulj a kis burkodból”. „A harmadik fiú vagyok az öt testvér közül, és mindig én voltam a befelé forduló” – mondta. Pignon rögtön érezte a köteléket a kicsi kancával. „Vicces érzés volt, mert nem az történt, amit vártam, ő rögtön odajött hozzám”.

2. Kezdetben a testvérével lépett fel

Gazelle-el François elkezdett gyakorolni, fejleszteni a lovaglástechnikáját – „a mai napig tanulok” – tette hozzá – és 14 évesen, életében először közönség előtt lépett fel. Kezdetekben testvérével, Frédérickel egy céget építgettek, amellyel cirkuszi show-lovaglásokat vállaltak, 1991-ben pedig már nyereg nélkül lovagoltak. Azonban a két testvér útja elvált, a saját életüket egyedül faragták tovább.

3. A Krisztusi-korba lépés fordulatot hozott

A 33. életéve sorsfordulatot tartogatott számára. „Gazelle nagyon beteg lett, az állatorvos méhfertőzést állapított meg, nem voltak jó hírei” – emlékszik vissza. „Hat hónap komoly kezelés után nem voltunk benne biztosak, hogy Gazelle felépül.” Aztán egy barátja azt kérdezte: „Szeretnéd, hogy imádkozzak a lovadért?” „Azt feleltem, hogy felőlem… nem igazán hittem benne.”

„Rátette a kezét a lóra, nagyon megérintett -szinte sokként szaladt rajtam keresztül, sírni kezdtem. -Gazelle sokkal jobban van, most már elhiszed, hogy csodák márpedig léteznek?- Ezelőtt azt hittem, hogy akik Istenben hisznek, félnek a haláltól vagy gyengék. Most a technikám 50%-át a lovak tanulmányozásával, a másik 50%-át a Biblia szeretet nyelvével érem el.” – mondta.

4. Gazelle dinasztia él a Pignon farmon

Tizenhét lova van összesen a francia szabadságlovasnak jelenleg, amelynek körülbelül fele első lovának vérvonalából származik. A mai napig él Gazelle utolsó lánya, a most 33 éves Salsa, akivel 1997-ben még szerepelt.

5. Hat gyermeke van

Két házasságból Françoisnak hat gyermeke született – a háromévestől a tizenhét évessel bezárólag. „Egy napon majd szívesen bevonnám a fiatalokat a műsorba, persze csak ha ők is szeretnék” –mondta nevetve.

 

6. Egyetlen fellépés alkalmával sem sérült meg

Annak ellenére, hogy veszélyes mutatványnak tűnik a show, egyszer sem szenvedett sérülést. „A lovak nagyon klausztrofóbiás állatok, de itt szabadon mozoghatnak. Sosem érzik magukat veszélyeztetve és nagyon óvatos vagyok, a mozdulataim nem robbanthatnak bombát közöttük.”

7. Jean-François valaha sportoló volt

Tizennégytől húsz éves koráig részt vett távlovas, díjugrató és díjlovas versenyeken, de ezek mellett nem maradt idő kedve szerint foglalkozni szeretett lovaival, így inkább a szabadidomítást választotta.

8. Szerte a világon bemutatózik

Egy átlagos évben körülbelül 20 fellépése van, Katartól Japánig.

Nem csoda hát, hogy erről a csodás pályafutásról film is készült, melyet 2014. március 26-án mutattak be, Gazelle címen. Ezek a csodálatos élőlények egyszerűen megemelik az emberek lelkét, így hát mi más célunk is lehetne velük, minthogy harmóniában éljünk velük. Nagyszerűen rámutat erre őszinte hitvallásával és élete példájával Jean-François Pignon, a szabadság lovainak suttogója.

Fotók: Moldvai Dorottya

Forrás: racingportál.hu