Nyeregszemle: Székelyföldről is indulnak lovasok a Hortobágyra

Nyeregszemle: Székelyföldről is indulnak lovasok a Hortobágyra

A Nyeregszemle és Hortobágyi Lovasnapok szervezői május második hetében néhány napot Erdélyben töltöttek, ahol szakmai egyeztetést tartottak egy a Székelyföldről útra kelő lovascsapat lelkes tagjaival.

A május végén induló lovasok közel egy hónap alatt lóháton teszik meg az utat a Hortobágyig. A magyarság számára szakrális Csíksomlyó hegye mellől induló háromtagú csapat tagjai Péter Emőke, Abos Zsolt és Farkas Frigyes. Mindhárman gyakorlott lovasok, Frigyes és Emőke Romániában igazolt távlovas versenyzők 60 és 80 kilométeres távokon.

A székelyföldi csapat tervezett útvonala északi irányból kerüli meg az Erdélyi-szigethegységet, így érinteni fognak több magyarlakta szórványtelepülést is. Útjuk keresztülvezet a Hargitán, Marosszéken, Mezőségen, a Szamos mentén, hogy végül a Szilágyságon átkelve a létavértesi Székelyhídon keresztül megérkezzenek Magyarországra. Ahonnan már „csak” 80 kilométer választja el őket az áhított úti céltól, a Hortobágytól.

A szervezők találkoztak Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkésszel is, aki már a 2010-ben megrendezett első Nyeregszemlén is részt vett. Idén ő fogja celebrálni a rendezvény fénypontjának ígérkező szombati lovas ünnepséget és a találkozó szellemiségéhez híven ő is lóháton érkezik majd a Hortobágyra.

Lovak és lovasaik már megkezdték a szakmai felkészülést a nagy útra, mely minden bizonnyal életük egyik legnagyobb élménye lesz.

forrás: Nyeregszemle