Népszerű lovasnap Csíkszentsimonban

Népszerű lovasnap Csíkszentsimonban

A pünkösd vasárnapján megrendezett összevont lovasnapról dr. György Adolf, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület hadnagya számolt be portálunknak.

Mint elmondta, a közös szervezés egy Kolozsvári Tiborral történt véletlen találkozásnak köszönhető, mely alkalommal többek között a lovas eseményekről  beszélgettek, és felmerült az ötlet, hogy összevonják a hagyományos huszárvetélkedőt és a szentsimoni pünkösdi királyválasztást. A helyszín adott volt: a Szent László Gyermekotthon lovardája.KR_huszarugyessegi_03_resize

Vasárnap reggel 6 órakor kezdődött a program a lovasok számára, előkészítették lovaikat az állatorvosi vizsgára és az azt követő lószemlére, majd részt vettek a Böjte Csaba által celebrált szentmisén, mely után megáldotta a lovasokat.

A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjai bemutatót tartottak, ezt követte a legénypróba, majd a huszárügyességi verseny és a pünkösdi királyválasztás a civil lovasok részére.

KR_huszarugyessegi_04_resize

KR_huszarugyessegi_02_resize

-Mi az arány a falusi és a profi lovasok között a versenyen?

-Mindenki amatőr lovas, a  különbség abban mutatkozik meg, hogy ki mennyit lovagol.  Mindössze 7 huszár és 15 civil lovas jelentkezett a legénypróbára. A huszárok távolmaradását a pünkösdi zarándoklat magyarázza. Király Károly h.ö. huszár képviselte a Szilaj Hagyományőrző Egyesületet, a többiek csíkszéki huszárok. Ugyanakkor megjegyezném, hogy határon túli gyalogos- és lovas huszárok is megjelentek a rendezvényen.

Nem utolsó sorban az a cél, hogy a minőségi  lovazást  Székelyföldön beindítsuk, hisz a verseny előtt a lovak egy komoly állatorvosi  vizsgán és lószemlén vettek részt, mely során a helyes felszerszámozást figyelik meg a szakemberek. A bírói testület tagjai: Pénzes Gábor h.ö. alezredes, Rombauer Tamás a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke, Barna Tamás a Kaposvári Egyetem tanára, Szőcs Elek a Csíkszéki Mátyás huszárok kapitánya, Blénessy Árpád patkolókovács, dr. Antal Lilla állatorvos. – számolt be dr. György Adolf.

KR_huszarugyessegi_11_resize_resize

Lutz Levente Kolozsvári Tiborral, a Szent Ferenc Alapítvány munkatársával is beszélgetett.

-Milyen tevékenység folyik a kollégiumban?

-A kollégium azért jött létre, hogy a gyerekek ne felkészületlenül menjenek ki a munakaerőpiacra. Hármas tevékenység folyik. Vendéglátóipari szakmunkásés lovászképzés zajlik valamint gépszerelés, mezőgazdasági gépek- és autószerelést tanulnak a fiatalok.  Ez egy európai színvonalú istálló, amit ajándékba kaptunk, szerződésünk van a Kaposvári egyetemmel, ott vizsgáznak a diákjaink. Nagy örömünkre már 8 fiatal vizsgázott lovászként, akik közül kettő el is helyezkedett.KR_huszarugyessegi_10_resize_resize

-Mit kell tudni a rendezvényről?  Mi a célja?

-A lovas rendezvények halála, hogy elmennek egy elitista irányba, melyen jól felszerelt jól képzett lovasok tudnak részt venni – gondolok például a fogathajtásra vagy a Székely Vágtára és más lovas rendezvényekre – holott a lovasok zöme hétköznapi saját kedvteléséből teszi ezt a dolgot. Akik szeretik, tisztelik a lovat, használják munkára és szabadidős tevékenységként.
Mi azt szeretnénk, hogy ez azoknak az embereknek a rendezvénye legyen, akik amatőr vagy hobbilovasok, helyet adva a profi, hivatásos lovasoknak is. A cél  nem a teljesítmény, hanem hogy jól érezzük magunkat, a lónak, a férfiúi virtusnak és bátorságnak legyen ez a pórbáaja, ezt szeretnénk a rendezvánnyel elérni.

Eredmények:

Pünkösdi király: Domokos Magor, Ilyefalva, Csillag istálló

Huszárügyességi verseny helyezései:

1. Király Károly
2. Mihály Csaba
3. Lajos Sándor

Aranyparipa díj, a legápoltabb ló:
1. Kiss Árpád
2. Kolozsvári Bence
3. László Pál
Tudósító: Lutz Levente
Fotók: Kodolányi Réka
Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...