Nemzeti Vágta négy székelyföldi indulóval

Nemzeti Vágta négy székelyföldi indulóval

SZV_IM-023Lázasan készül a Székely Vágta szervezőcsapata a Nemzeti Vágtára, többszörösen izgulnak, hiszen a budapesti lovasversenyen nagy a tét: négy település képviseli majd Székelyföldet a futamokon, és mind jól akarnak teljesíteni.

A visszaszámlálás elkezdődött, már csak pár nap van a Nemzeti Vágtáig, Budapest legrangosabb lovasversenyéig. Székelyföldet a három dobogós település, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Csíkszentkirály lova és lovasa, valamint Székely Vágta-szervező településként, alanyi jogon Sepsiszentgyörgy indulója is képviselheti.

A lovasok több hete edzenek, hogy a legjobb formájukat mutathassák meg a magyar fővárosban. A Székely Vágtán elszenvedett sérülésből a sepsiszentgyörgyi ló felépült, Bagoly Szabolcs és Alkony már több hete együtt edzenek a Nemzeti Vágtára, egy hete pedig már Budapesten készülnek. Alkonyt a tizenkettedik futam, hatodik pályájára sorsolta a bizottság.

A 2013-as Székely Vágta győztese, Márton Gréta és lova, Orszon nagyon várják a Nemzeti Vágtát. A Csíkszereda képviseletében versenyző fiatal lány még nem kapott választ arra, hogy lova átment-e az orvosi vizsgán, ezért még kérdéses, hogy vele vagy egy másik lóval kell elindulnia a versenyen. Gréta úgy gondolja, hogy Orszon nagyon szeretne menni, egy felkészült ló, aki biztosan a magyar fővárosban is bizonyítani akar. A csíkszeredai lovas a kilencedik futam, hatodik pályájáról indul, amit nem túl kedvezőnek ítél meg.

A második helyet elért Bódi Albert indulása még kérdőjeles, mert pár héttel ezelőtt Imán lovát megmarta egy kígyó, és bár gyorsan gyógyul a ló lába, Albert nem bízik abban, hogy teljesen felépül annyira, hogy edzeni is tudjanak a verseny előtt. A kézdivásárhelyi indulót az első futam hatodik helyére sorsolta a Nemzeti Vágta bizottsága, a vetélytársakat ismerve esélye is lenne továbbjutni az elődöntőből. Imánt orvosi felügyelet alatt tartja, és a hét végén tudja eldönteni, hogy elindul a lóval vagy sem. „Nagyon nehéz lovat kölcsönkérni, és még össze is szokni vele. Ezért valószínű, hogy ha Imánnal nem indulhatok, akkor megvárom a következő lehetőséget. Biztos vagyok benne, hogy leszek még olyan szerencsés, hogy kijussak a Nemzeti Vágtára, hiszen keményen dolgozunk Imánnal, jó csapat vagyunk” – fogalmazott Bódi Albert.

A csíkszentkirályi versenyzőt, André Mónikát Budapesten értük el telefonon, több mint egy hete kint edz egy új lóval. Herceget sajnos nem engedték indulni a Nemzeti Vágtán, mivel nem ismert az eredete. Mónika a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok egyik shagya arab típusú lovával indul el a futamokon, amit most választott ki magának. „Tudom kikkel kerültem egy futamba, jól ismerem a vetélytársakat, ezért úgy érzem, van esélyem bekerülni a középdöntőbe” – mondta telefonbeszélgetésünkkor André Mónika. A 18 éves lány a tizedik futamban rajtol, a negyedik pályáról.

A térség is képviselteti magát a lovas- és kultúreseményen. A Székely Vágtán elindított székely székek találkozóján Sepsiszék standja bizonyult a legszebbnek, így ott lesz a kiállítók között a Vágta-korzón.

 

A Nemzeti Vágta részleteiről a www.vagta.hu honlapon olvashatnak.