Németországi lovasfelszerelés Marosvásárhelyen

Németországi lovasfelszerelés Marosvásárhelyen

Marosvásárhely végében, Marosszentgyörgy közvetlen szomszédságában található a Genetik Plus állattenyésztői- és állatorvosi kellékeket forgalmazó szakbolt, ahol lovasfelszerelések is kaphatók, illetve a legfrissebb árukatalógusból rendelhet a lovassportok kedvelője. Miklea István és Papp Attila mutatta be mindazt, ami boltjukban megvásárolható vagy megrendelhető.

Fogyócikkek, például nyereg, kantár, kötőfék, kengyel, lóápoló felszerelés, pata-, sörény-, vagy szőrápoló, a lótartás különféle eszközei kaphatók a boltban, de amennyiben a vevőnek egyedi kívánsága van vagy valamilyen sajátos lovasfelszerelést, lovasöltözéket szeretne vásárolni, megrendelik számára és egy hét-tíz nap alatt meg is érkezik a termék Németországból. Ugyanis Németországból származó, minőségi árut forgalmaznak klienseik nagy megelégedésére – mutatja be a polcok termékét, valamint a katalógust Papp Attila.

gazdabolt_loszerszamok_ae_02_

Németországból származó, minőségi árut forgalmaznak

A boltot 2010-ben nyitották, magyarázza Miklea István, aki maga is a lovassportok kedvelője, egykori fogathajtó bíró. A vevők többsége, mintegy 80 százaléka, vidékről kerül ki, 20 százaléka a városból. Főleg azok vásárolnak, akik valamelyik huszárcsapat tagjai, vagy lovassporttal foglalkoznak, lovaglást tanítanak, lovastúrákat szerveznek. Mezőpanitból, Sárpatakról, Szászrégenből, Erdőszentgyörgyről, Hármasfaluból, Székelykálból, Palotailváról jön a legtöbb kliens. „Az a baj, hogy napjainkban nagyon kevés az állatszerető ember. Pedig érdekesebb a lovaglás a motorozásnál.” – mondja Miklea István, aki úgy látja, hogy a fiatalabb generáció eltávolodott, nem akarja ezt a sportot űzni. Ami részben azzal is magyarázható, hogy „a lóval baj van”, vagyis nem lehet letenni, félreállítani, mint egy motorbiciklit, vagy autót, ápolni kell, foglalkozni kell vele. Mert „szép és mutatós” a lovaglás, de az csak a látványos fele, hogy ül az ember a nyeregben, utána még le kell csutakolni a lovat, etetni kell, gondozni. Igaz, hogy ezért cserébe barátság és tisztelet jár az állat részéről. A másik magyarázata, hogy kevesen érdelődnek a lovassportok iránt, az anyagi vonzata miatt, hiszen manapság „luxusnak” számít a lótartás, lovaglás. Egy ló havi tápláléka csak 800-1000 lejbe kerül. Ezen kívül nem csupán pénzt és energiát, de sok időt is igényel a lóval való foglalkozás, annak ápolása.

gazdabolt_loszerszamok_ae_01_Visszatérve az üzlethez, megtudom, hogy házi- vagy kézi készítésű termékek, mint például olyan hámok, szíjak, amit egy-egy falusi mester készít, nincsenek a boltban, ahogy a haszonállat-tartáshoz szükséges eszközökkel sem foglalkoznak. Van viszont nyeregből az úgynevezett általános vagy van a western-típus, lovagló csizmából bőr vagy gumi, kengyel, zabla, kantár, kantárszár, csótár, takarók, fülvédők, szíjak, nyeregalátétek, nyeregtáskák, lábszárvédők, különféle kesztyűk, lovagló sisakok, mellények, vedrek, etető- és itatóedények, ápolószerek.

Az érdeklődők naponta reggel 8-tól nyitva találják a szaküzletet, ahol szakképzett személyzet áll a vevők rendelkezésére.