Minden amit egy huszárnak tudni kell

Ilyen volt a VI. Bálványosi Huszárakadémia

Minden amit egy huszárnak tudni kell

Tizedik alkalommal szervezték meg az erdélyi katonai hagyományőrzők éves akadémiáját, amelynek hatodik éve házigazdája Torja község és Bálványosfürdő. A Daragus Attila polgármester és hagyományőrző huszár kapitány által felkarolt és támogatott rendezvény így joggal kapta a Bálványosi Huszárakadémia nevet.

A téli időjárás és utazási körülmények ellenére is számos hagyományőrző látogatott a Bálványos Vár lábánál elhelyezkedő Vár Panzióba, ahol a huszárság kialkulásától, a korabeli fegyverzeten át a hátaslovak tenyésztéséig sok színvonalas előadást hallgathattak végig. Hagyományőrző csapatok érkeztek Erdély több pontjáról, így jelen voltak:

A Mezőpaniti 9. Honvéd huszárezred hagyományőrzői, a szovátai Mátyás huszárok, a székelyudvarhelyi székely huszárok, a Csíkszéki Mátyás huszár egyesület, a Gáll Sándor h.ő. egyesület, a Homoródmenti Hannoveri huszárok, a vargyasi Gyertyánfy Ferenc huszárcsapat, a torjai huszárok, az uzoni Hannoveri huszárok, a Szilaj hagyományőrző Egyesület, a kézdivásárhelyi 15. határőr gyalogezred hagyományőrzői, a Székely Virtus h.ő. egyesület sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és baróti huszárcsapatai, a Székely Virtus h.ő. egyesület málnásfürdői tüzércsapata valamint a Székely Virtus h.ő. egyesület gelencei gyalogos csapata.

Az anyaországból is jelentős hagyományőrző érkezett, így jelen voltak a soproni, a pápai, a kaposvári, valamint a kecskeméti huszár- és gyalogos hagyományőrzők, de a szegedi gyalogos hagyományőrző honvédek is vissza térő résztvevői a Bálványosi Huszárakadémiának, akik idén képviseltették magukat.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrzők  Szövetségét (MHKHSZ) Grubits Robert alelnök, Dr. Nagy József h.ö. huszárkapitány, Hornyák Gábor h.ö. huszárkapitány képviselte.

A szakmai előadásokat Bordi Zsigmond Lóránd sepsiszentgyörgyi múzeulógus, régész nyitotta, aki a huszárság kialakulásáról tartott előadást, amelyen bemutatta hogyan alakult ki az európai könnyű és nehéz lovasság és hogyan igazodott ehhez a rendszerhez a huszárság, mint jellegzetes magyar könnyűlovas harcmodor.

Bordi Zsigmond Lóránd

A régész előadását Berberovics István h.ő. honvéd tüzér hadnagy és fegyverkészítő izgalmas előadása követte az 1848-49-es korabeli lőfegyverekről és azoknak szerkezetéről, majd a Würtemberg-huszárok vitézségéről hallgathattak izgalmas történeteket a jelenlevők.

Berberovics István h.ő. honvéd tüzér hadnagy és fegyverkészítő

A hadtörténelmen túl a mai huszár hagyományőrzőknek is nagy hangsúlyt kell fekteniük lovaik egészségére és ápolására. Ebben voltak az akadémia segítségére olyan neves erdélyi lószakértők, mint Dr. Jakab Szilárd, Id.Dr.Kádár László és Dr. Gábos Béla  állatorvosok, akik a lovak lábvégeinek megbetegedéséről, a hátaslovak neveléséről és azok tenyésztésről tartottak előadásokat.

Dr. Jakab Szilárd

A „huszárokosításon” kívűl, – ahogyan azt maguk között mondták néhányan – a szórakozásra is maradt kellő idő, így a Vár Panzió jóvoltából ízletes ételekkel és italokkal várták az oda látogató hagyományőrzőket. Az esti vacsora után sor került a hagyományos tiszti gyűlésre, ahol a jelenlevő csapatok megvitatták a 2017-es év programjait.

Vasárnap Hornyák Gábor h.ő. huszárkapitány a M.H.K.H.SZ. táborkari tisztje tartott előadást az 1848-49-es szabadságharc huszár hagyományőrzőinek, az 1837-es és 1840-es öltözeti és felszerelési szabályzatokról, ami alapfeltétele a hiteles katonai hagyományőrzésnek. Ezt követően az jelen levők részt vettek a fél 11-kor kezdődő szentmisén, amit az altorjai Szent Miklós római katolikus templomban celebrált Hatos Mihály tábori lelkész, hagyományőrző huszárfőhadnagy.

A szentmise nemzeti imáink eléneklésével ért véget, amihez zenei aláfestést Vesztergám Miklós kalocsai tárogatóművész nyújtott, majd a jelenlevők a templomkertbe vonultak, ahol szokás szerint felcsendült a Gábor Áron rézágyúja kezdetű nóta, szintén tárogató kíséretében. Ezt követően a hagyományőrzők átvonultak a közeli huszárszoborhoz, amelyet Miholcsa József szobrászművész, hagyományőrző alkotott 2013-ban, ahol a koszorúk elhelyezését követően előléptetésekre került sor.  Demeter Zoltán közhuszárt huszárhadnaggyá, míg László Lajost huszárőrmesterré léptette elő Jakab Kevend h. ő. Huszárkapitány, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Az VI. Bálványosi Huszárakadémia Grubits Róbert h.ő. huszár huszárkapitány a M.H.K.H.SZ. alelnöke előadásaival zárult, amelyben részletesen ismertette a MHKHSZ kiképzési és minősítési rendszerét valamint a MHKHSZ lovassági alaki szabályzatát és a minősítő feladatsorát, ezzel teremtve meg a lehetőségét az erdélyi katonai hagyományőrzőknek is felkészülésre és szakszerű gyakorlati fejlődésre.

A szervezők szerint az idei akadémia is sikeresn zárult, hasznos ismeretekkel térhettek haza a résztvevők, de a találkozás, az új kapcsolatok kiépítése is fontos szempontot jelent, amelyre a nagyszerű lehetőség a közvetlen szórakozás és kikapcsolódás. Mindkét szempontnak sikerült megfelelni idén, így a következő évi akadémia megszervezése már másnap el is kezdődik.