Military

Military

MILITARYlovastusa, azaz a military a katonaság által tesztelés céljából szervezett tereplovaglásból ered. A lovastusázónak komoly tapasztalattal kell rendelkeznie majd minden lovas sport területén.

A lovassportok királynőjeként számon tartott lovastusa a mai napig a legnehezebb lovas szakágnak tekinthető.

Magába foglalja a díjlovaglásra jellemző ló és lovas közti tökéletes harmóniát; a természettel való szoros kapcsolatot, a Cross Countryhoz elengedhetetlen ismereteket a ló képességeiről és felkészültségi szintjéről; valamint a díjugratáshoz szükséges pontosságot, agilitást és gyorsaságot.

A lovastusa az egyike a három lovas sportnak mely 1912-től hivatalosan szerepel az olimpiai játékok sportágai közt.

A military elnevezés az 1905-ös brüsszeli Military International verseny nevéből származik, amely a sportág első versenye volt. A háromnapos, összetett rendezvény három részből állt.

A díjlovagló gyakorlat mellett a katonai versenyzőknek egy lovast és lovat egyaránt kimerítő tereplovagláson, majd végül egy díjugrató versenyen kellett bizonyítaniuk. A második világháború óta civilek is versenyezhetnek.

Nálunk lovastusának és háromnapos versenyszámnak is nevezik, mivel három különböző versenyszámot foglal magába.

1. A díjlovaglást a díjlovagló négyszögben kell teljesíteni.

2. A terepverseny négy szakaszból áll. Az első és harmadik szakasz ösvényeken, utakon keresztül vezet. A második szakasz az akadályverseny-pálya (Steeple-Chase), míg a negyedik szakasz a terepakadálypálya (Cross).

3. A military harmadik eleme az ugróversenyszám.

A győztes versenyző a legalacsonyabb számú büntetőpontot összegyűjtő lovas.  A győztes csapat, a három első helyen végzett csapattag pontjainak összeszámolása után kerül ki.

Forrás: www.fei.org, lovasok.hu, lovasszovetseg.hu, wikipedia.org