Megvan a Székely Vágta középdöntője

Megvan a Székely Vágta középdöntője

Nyolc lovas galoppozik a Székely Vágta vasárnap déli középdöntőjében, köztük a két korábbi Vágta-győztes ló is fut, Timpex Amata (Lemhény) és Gamma (Gyergyószárhegy), illetve lovasaik, Zsigmond János és Fazakas Géza. A középdöntőben ott van még Kézdivásárhely, Mikóújfalu, Kilyén, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Réty versenyzője is.

A Székely Vágta első előfutamában Zsigmond János Timpex Amata nyergében rajt cél győzelmet aratott. Lemhény képviselője Kézdivásárhely előtt szerezte meg az első helyet és jutottak mindketten, Maksa és Nyújtód kárára, a középdöntőbe. Kézdivásárhely lovasa, Berde Lóránd is parádésat hajtott, hiszen a Székely Vágta egyik leggyorsabb lovasával sikerült tartania a lépést.

A második előfutam sokkal izgalmasabb küzdelmet hozott. Az első körben a szotyori Bartha Ferenc állt az élre, őt a Kilyén színeiben versenyző Bagoly Szabolcs követte, majd a gyergyószentmiklósi László Pál következett. A mikóújfalusi versenyző „beragadt” a startba, így valószínű, sokan lemondtak arról, hogy ő még beleszólhat ebbe a versenybe. Ezt azonban Tóth Barna nem így gondolta, sőt a lovának sem ez volt a „küldetése” (a paripa My Mission névre hallgat), és 50 méter hátrányt ledolgozva, két lóhosszal verte a mezőnyt, annyira, hogy az elején vezető szotyori versenyző célfotóval maradt le a középfutamról, mert Bagoly Szabolcs egy hajszállal, de megelőzte.

A harmadik előfutamot, amelyben már csak három versenyző indult, a tavalyi győztes, Fazakas Géza magabiztosan megnyerte. A gyergyószárhegyi versenyzőt a rétyi Fazakas János követte a középdöntőbe, a jól versenyző Kövér György, Kovászna képviseletében kiesett a további küzdelmekből.

A negyedik előfutamban az udvarhelyi André Ábel és a sepsiszentgyörgyi Ugron Attila „udvariatlan módon” nem engedték maguk elé a vágta egyetlen női résztvevőjét, az árkosi Opra Ritát, és ketten jutottak a középdöntőbe.

Székely Vágta sajtóközlemény
fotó: Sánta István

 

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...