Megújul a nagykárolyi grófi lovarda

Megújul a nagykárolyi grófi lovarda

equus1Európai Uniós források felhasználásával újítják fel a nagykárolyi Károlyi-kastélyhoz tartozó egykori grófi lovardát-tudósít a Krónika.ro. A tervek szerint a beomlott részt ismét felépítik, és visszakapja régi rendeltetését a barokk stílusú ingatlan.

Veress Annától, a nagykárolyi Equus Lovasegyesület vezetőjétől megtudtuk, a nyírbátori és a nagykárolyi önkormányzat közösen nyert finanszírozást az EU Román–Magyar Határon Átívelő Együttműködést Támogató Programjából, melynek felhasználásával romániai oldalon az említett, istállóval ellátott fedett lovardát teszik rendbe, ugyanakkor Nyírbátorban építenek egy lovas komplexumot és felújítják a görög katolikus templomot.

A pályázatban a két önkormányzat partnere a görög katolikus egyház, a nyírbátori Hagyományőrző Lovasegyesület, valamint az Equus Lovasegyesület. A támogatásból 600 ezer eurót költenek el Nagykárolyban, ahol az ingatlanon végzendő munkálatokon kívül közel 70 ezer euró felhasználásával egy panoptikumot alakítanak ki a Károlyi-kastélyban, melyben 24, a városhoz kötődő történelmi személyiségnek állítanak emléket.

equusA károlyi lovarda 1760 és 1770 között épült bécsi mintára. A kommunizmus éveiben az impozáns fedett lovaglóteremben mozit alakítottak ki. A működtetők nemtörődömsége, valamint az átépítési munkálatok szakszerűtlensége miatt a hatalmas terem pár évvel ezelőtt beomlott. Jelenleg mindössze a hátsó, istállóként funkcionáló rész áll, melyet – szintén EU-s támogatással – korábban az Equus Lovasegyesület újított fel, azóta itt bemutatókat tartanak és lovagolni tanítják az érdeklődőket.

A munkálatokkal párhuzamosan manzárdot is kialakítottak, ahol vendégszobákat rendeztek be. Amint azt Veress Annától megtudtuk, a mostani projekt munkálataink határideje jövő júniusban jár le, ezt követően pedig turisztikai célokra kívánják használni a hajdani lovardát, ahol klubhelyiségeket is kialakítanak majd. A lovas turizmus egyébként már rendelkezik hagyományokkal a városban, az Equus Lovasegyesület évek óta tart lovas oktatást a kastélykertben, elegáns hintóikkal pedig esküvőkön és különféle közösségi rendezvényeken is gyakran megjelennek.