Megnyílt a Székelyföldi Lovas Központ

Megnyílt a Székelyföldi Lovas Központ

A Sepsiszentgyörgy melletti Benedek-mezőn megnyitott a Székelyföldi Lovas Központ, ahol szakképzett lovastréner irányítása alatt gyerekek és felnőttek tanulhatnak lovagolni, lovakkal foglalkozni, de az egész család számára egy tartalmas nap elöltésére ad lehetőséget a létesítmény.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat egy évvel ezelőtt tíz hektáros területet adott át a Vadon Egyesületnek, ahol háromszéki vállalkozók támogatásával sikerült kialakítani a lovas létesítményeket, istállókat és szabadtéri lovaspályát építettek – jelentette be a megnyitón Demeter János. A Vadon egyesület ügyvezetője szerint két istállóban kilenc lovat tartanak, e tervezik még két izlandi ló vásárlását a legkisebbek számára. Az ellátásukhoz négyhektáros legelő biztosítja az alapanyagot. Építettek egy körkarámot, gépesített lófuttatót és egy korszerű 40×50 méteres lovas edzőpályát, sorolta Demeter János. Hozzátette, hogy uniós pályázati forrásokból tervezik egy fedett manézs építését, amely nem csak hobbilovaglásra, lovassportokra lenne megfelelő, hanem akár fogathajtó versenyek megszervezésére is.

Szekelyfoldi Lovas Kozpont -  lovaglas

A Székelyföldi Lovas Központban jelenleg egy képzett fiatal hölgy, Nagy Eszter dolgozik lovasoktatóként, de a Román Lovas Szövetséggel partnerségben akkreditált lovastréner tanfolyamot szerveztek tucatnyi székelyföldi fiatal számára. Emellett ősztől a kaposvári egyetemmel közösen lovasidegenvezetői-tanfolyamot hirdetnek, de a lovasoktató-képzés is folytatódik.

A Vadon egyesület elnöke, Sztakics Éva rámutatott, hogy a Székelyföldi Lovas Központ nem akar a kislovardák versenytársa lenni, inkább befogadó intézményként működtetik azt, képzéseket szerveznek, és a lovardák számára helyszínt biztosítanak például bemutatók esetén.

Nyáron várják a lovagolni vágyókat Benedek-mezőre, hétvégenként családi programokat szerveznek. Lovaglásra bejelentkezni a www.vadon.ro honlapon lehet, tájékoztatott Demeter János.

Forrás: www.maszol.ro
Fotók: Kovács Zsolt

Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...