Megalakult Erdély első lovasiskolája

Megalakult Erdély első lovasiskolája

Az erdelyilovas.ro olvasói már 2015. márciusában értesülhettek a hírről, miszerint a magyarországi Epona Spanyol Lovasiskola Erdély fele nyitott, azaz egy hároméves, ingyenes, nagyon intenzív képzést biztosítottak 17-22 év közötti erdélyi fiatalok számára, a Budapest melletti Száron. Augusztusban kaptuk a hírt, miszerint három székely lány, a márciusi cikkünket olvasva, felvételizett az Epona lovasiskolába, és miután sikerrel vették az akadályokat, megkezdték lovas tanulmánayikat a nagyhírű lovasiskolában.

2016. májusában a történet folytatódik… Az elmúlt hétvégén egy örömteli eseményen vehettek részt a Vajdaszentiványba látogató hagyományőrzők, lovasok és meghívottak: az Art Equest Egyesület és az Epona Spanyol Lovasiskola partnerségének köszönhetően, megalakult Erdély első, és jelenleg egyetlen lovasiskolája, ahol a tervek szerint hamarosan elkezdődik a szakirányú oktatás.

Az ünnepélyes keretek között megköttetett szerződés szerint, az Epona Lovasiskola, az erdélyi “iskola alapításához átadja szakmai tapasztalatát, működési rendjét, oktatási- szakmai szerkezetének tartalmát, és idevonatkozó tudását. A vajdaszentiványi iskola beindulásához nála végzett hallgatót biztosít gyakorlati oktatónak. Erdélyi diákokat vesz fel magyarországi képzésre, acéllal, hogy az iskola elvégzése után végleges tanárként segítsék az Art Equest egyesület iskoláját. Az Epona folyamatosan figyelemmel követi az iskola fejlődését és tudása, lehetősége szerint segíti azt. Az Epona szintén segítséget biztosít a majd végzendő diákok, tudásuknak, kvalitásuknak megfelelő munkahelyen való elhelyezkedésben, figyelembe véve azt, hogy az elsődleges cél az erdélyi, Romániai lovas élet fellendítése, az ahhoz szükséges szakemberek képzése.”

Art Equest lovasiskola alapító szerződés

Art Equest lovasiskola alapító szerződés

Az iskola egyik megálmodója, Jankovics Ferenc, ünnepi beszédében elmondta, a vajdaszentiványi Zichy kastélynak jutott az a megtisztelő és történelmi szerep, “hogy e nagy múltú táj a magyar lovas hagyományokhoz méltó módon, a 21. századi elvárásoknak megfelelően csatlakozzon és felzárkózzon a nemzeti és nemzetközi színvonalhoz. Számunkra megtisztelő és megnyugtató két híres magyar és egyben nemzetközi szaktekintély irányító és támogató jelenléte, partnersége, a vajdaszentiványi lovasiskola megalapításában…”

Borsó Béla, az Epona Spanyol Lovasiskola alapítója

Borsó Béla, az Epona Spanyol Lovasiskola alapítója

Az erdélyi lovasiskola első számú partnere, az Epona Spanyol Lovasiskola alapítója és irányítója Borsó Béla, a vajdaszentiványi református templomban hangsúlyozta: ez a tudás, ezek a módszerek, amelyeket ezek az iskolák képviselnek, a régmúltban gyökereznek, és ezeket a gyökereket kell ápolni…ezen az úton kell haladni mindenkinek aki a klasszikus értékeket figyelembe veszi.“Egy ilyen helyen, mint ahol most vagyunk, kell a segítség. És ezek a gyökerek jelentik a segítséget”. Ez egy lehetőség az ifjúságnak az itthonmaradásra, egy alternatíva az elvándorláshoz.

Vitéz báró Györffy Villám András h.ö. dandártábornok, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetség (HKHSZ) örökös tiszteletbeli elnöke kiemelte, a fiatal mikor elkezd lovagolni, szép lassan, egy olyan csodálatos világba -a lovaglás világába csöppen-, amiben egy idő múlva átformálódik. A lovaglás az embernek “sokkal több, mint egy egyszerű sport, egy hobbi vagy szenvedély. Ez egész egyszerűen egy olyan kultúra, amelynek alapja a szeretet, s a szeretet maga Isten. […] 55 évnyi aktív lovassport után ezt így vallom és érzem, és azt kívánom, hogy minden fiatal, aki ebbe belekezd, az technikai szinten, érzelmileg és szellemileg is ezt érezze. […] A lovaskultúra a nemzet kultúrájának szerves része.”

Az újonnan megalakult Art Equest lovasiskola, a tervek szerint hamarosan megkezdi tevékenységét és meghírdeti szakírányú képzéseit. Sok sikert, és sok erdélyi lovas tanítványt kívánunk nekik!