Mátyás király korát idézi meg a Székely Vágta

Mátyás király korát idézi meg a Székely Vágta

A Székely Vágta színfoltja, egyben legnagyobb kulturális produkciója a Magyar Nemzeti Lovas Színház darabja lesz, a Pintér Tibor – Szűts István által írt Mátyás, az igazságos című rockopera. Megszokott forgatókönyv szerint a produkciónak székelyföldi lenyomatai is lesznek, ugyanis a Háromszék Táncegyüttes tíz táncospárja már készül, hozzájuk csatlakoznak még a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Vadon Egyesület és a Barabás Lovarda lovasai. A produkció próbái Benedekmezőn lesznek, az előadást július 11-én, szombat este lehet megtekinteni. Nyilvános főpróbája péntek este, azaz július 10-én lesz.

Demeter János, a rendezvény társszervezője elmondta, igazodnak a tavalyi elképzeléshez, miszerint egy korszakhoz kötik a rendezvényt, és mivel az idei főprodukció Mátyás király szellemiségét hozza el, a rendezvény díszítésében is a Mátyás-korabeli világba röpít majd vissza.

A kísérőprogramoknál kiemelendő, hogy Sepsiszentgyörgy testvérvárosa, Kecskemét egy igazi kulturális csemegét küld ajándékként. Ha már Mátyás király korát idézi meg a rendezvény, ők a Mátyás Király Általános Iskola Mátyás Király citerazenekarát küldik el, akik 2014-ben országos népzenei minősítő fokozatot kaptak.

Lesz fogathajtás

Nagy József alelnök, társszervező azt emelte ki, hogy Kovászna Megye Tanácsa jelentős összeget fordít a Székely Vágta helyszínéül szolgáló Óriáspince-tető emlékparkjának felújítására, a faszerkezetet tölgyfára cserélik, valamint felújítják az emlékpark környékét is. Az alelnök kitért arra is, hogy izmosodik a fogathajtó verseny, jelenleg szervezés alatt áll ez a programpont is, a későbbiekben bővebb információkkal tér vissza.

Sztakics Éva szerint, az hogy a tavaly Zsigmond János a negyedik helyet hozta haza a Nemzeti Vágtáról, pezsdítőként használt a székelyföldi lovasoknak, még többen érdeklődnek, még elszántabban edzenek és készülnek az idei galoppversenyre a települések. Demeter János szerint lassan akkora az érdeklődés Székelyföldön a lovassportok minden ágazatában, hogy megfontolandó egy székelyföldi lovas szövetség létrehozása, amely erős szervezetként kézben tartaná a dinamikusan fejlődő székelyföldi lovasvilágot, követné az igényeket és fejlesztené a lovassportot Székelyföldön.