Lovunk egészségének megőrzése érdekében…

Lovunk egészségének megőrzése érdekében…

Lovunk egészségének megőrzése érdekében, több dologra is figyelnünk kell egy év során, mint például a rendszeres és szakszerű féregtelenítés, különböző védőoltások alkalmazása, fogászati vizsgálat, pataápolás, legyen szó hobbi-, sport- vagy munkalovakról.

A féregtelenítés célja megelőzni a különböző paraziták okozta bántalmakat, megbetegedéseket. A leggyakoribb féregtelenítési stratégia az időnkénti, ami évente legalább kétszer történik, tavasszal éferegs ősszel. A féregtelenítő készítmények skálája szinte határtalan. Igyekezzünk évente különböző hatóanyagú terméket használni a paraziták rezisztenciája kialakulásának elkerülése érdekében. Ugyanakkor a parazitás fertőzöttség ismeretében kell kiválasztani a készítményt, ezért célszerű az ürülék parazitológiai bevizsgálása. Fontos, hogy az együtt tartott lovakat egyszerre kezeljük, az újonnan vásárolt lovakat pedig csak féregtelenítés után engedjük a többi ló közé. A kezelés lehetőleg akkor történjen, amikor a lovaink még nem járnak ki a legelőre, illetve már az istállóban vannak.

A védőoltások száma az illető régió járványtani helyzetétől függ, és természetesen az előírt kötelező oltások számától.  Kötelező védőoltások közé tartozik a lépfene elleni védőoltás, amit évente egyszer végez a körzeti állatorvos. (Ilyen alkalmakkor történik a vérvétel is, ami a oltasfertőző kevésvérűség vírusávál fertőzött lovak kiszűrését szolgálja.) A lépfene – nagyon súlyos fertőző betegség (zoonozis), okozója a Bacillus anthracis nagy ellenálló képességű, spórát képző baktérium.
Fakultatív ugyan, de ajánlott elvégezni az influenza elleni védőoltást, mivel előfordulása gyakori és a lovas rendezvények többségén csak immunizált lovakkal lehet részt venni. Az influenza vírusos eredetű, gyorsan terjedő, légzőszervi és lázas tünetekkel járó, fertőző betegség. A betegség és a lábadozás időszaka nagyban befolyásolja a lovak használhatóságát, ami akár több hét is lehet.
Szintén nem kötelező, de javasolt elvégezni a tetánusz elleni védőoltást, mivel a megbetegedett állat gyógyulása kétséges (az esetek 70-80 % elpusztul) és nem utolsó sorban a kezelés nagy összegekbe kerülhet. A betegség kórokozója a Clostridium tettani anaerob (csak oxigén hiányában képes fejlődni) baktérium, amely nagyon erős toxint válasz ki, amire a lovak különösen érzékenyek.
Ez utóbbi két betegségre már léteznek kombinált védőoltások, melyek megfelelő védettséget biztosítanak a lovak számára.  Az oltási terv meghatározása és betartása mindig az állatorvos feladata, így elkerülhetjük az esetleges nem kívánt komplikációkat.

Szájüregi és folofoggászati vizsgálat kérése évente egyszer ajánlott, főként akkor, ha a ló súlya rohamosan csökken, vagy bármilyen szájhoz kapcsolódó problémákat észlelünk, mint például lovunk nem fogadja a zablát, fél oldalra rág, hullatja a takarmányt, vagy akár nagyobb mennyiségű szemes takarmányt találunk az ürülékben. Vizsgálat során fény derülhet különböző kopási problémákra, növési rendellenességekre, nyelv és a száj nyálkahártyáját érintő fekélyekre és sorolhatnám. Rendszeres vizsgálatokkal megelőzhetjük a kopási rendellenességek okozta problémákat, illetve csökkentjük az esetleges jövőbeni szájüregi megbetegedések rizikóját.

pata

A pataápolás naponta történjen, tisztogatása kefével és patakaparóval történik. Mielőtt a lovat munkára fognánk és munka végeztével , mindig ellenőrizzük a patáit, távolítsuk el az esetlegesen beszorult almot, kavicsokat, figyeljük meg a pataszarú integritását. Ha repedéseket észlelünk, mindenképp forduljunk szakemberhez. A rendszeresen patkolt lovaknál a két patkolás közötti időszak ne haladja meg a 6-8 hetet.

A fentiek ismeretében igyekezzünk lovaink egészségét megóvni!

Minden kedves olvasónak kívánok jó lovazást!