Lovazás télen

Lovazás télen

A hideg évszak beálltával a lovasok többségeben különböző kérdések fogalmazódnak meg a kedvencük tartásával kapcsolatban, mint példaul: Nem túl hideg az istálló? Vajon fázik? Milyen mennyisegű abrakot adjak neki? Lovagoljam havas talajon? Használjak lótakarot? … és folytathatnám. Ezekre és hasonló kérdésekre szeretnék válaszolni nehány mondatban a következőkben.

A lovak jól tűrik a hideget, ha fokozatosan szoknak hozzá és, ha a hideg nem párosul nedvességgel és huzattal. A szellőzést oly módon kell megoldani az istállóban, hogy állandó legyen, a káros gázok (pl. ammónia) és a keletkezett pára távozása érdekében, de ne keltsen huzatot. Az istáló hőmérséklete télen sem kell meghaladja a 10 C fokot, és hasznos ha nem süllyed 0 C fok alá.

Ajánlott a lovak boxban való elhelyzése, ahol mély, száraz almot biztosítunk számukra. Ha lehetőség van rá, télen is alkalmazható a szabadtartás, természetesen biztosítanunk kell egy szélvédett, födött helyet, ahová a lovak behúzodhatnak, táplálkozhatnak a zordabb időszakokban.

Fő szempont a téli időszakban a megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányok biztosítása, ez azonban eltéréseket mutat a lovak hasznosítását illetően, ezért a továbbiakban egy átlagos testtömegű (500 kg) és átlagos munkavégzésű ló táplálékadagjáról fogok beszélni.

Közepes nehézségű munkát végző lovak esetén, 100 kg testtömegre 1,5 kg jó minőségű szénát és 1,0 kg abrakot számolunk, amit természetesen több adagban (3x) adunk oda. Abban az esetben, ha nem önitatós módszerrel itatjuk a lovakat, akkor napi három alkalommal végezzük ezt el, soha ne éhgyomorra. Először etessünk egy kisebb mennyiségű szálas takarmányt, majd az itatást követően, adjuk oda az abrakadag egyharmadát. Mindig biztosítsunk nyalósót az állat rendelkezésere. Éjszakára jó minőségű zab-, illetve árpaszalmát is adhatunk.

Néhány abraktakarmány napi adagja a következőképpen alakul: zab 8 kg, esetenként akár több is, kukorica, árpa 6 kg, rozs, búza 4 kg (külön-külön értendők). A szálas takarmánynövények napi adagja: rétiszéna 10 kg, pillangósok szénája 6 kg. Ha lehetőségünk engedi, sárgarépával, curkorrépával, almával kedveskedhetünk kedvenceinknek. A takarmányozáson túl, a napi mozgatásra is nagy szükség van, ezért naponta minimálisan szánjunk 1-2 órát a lovak mozgatására. Ez nem minden esetben lovaglást, futószárazást jelent, hanem egyszerűen engedjük szabadon a karámban, udvaron.

Gumiból készült hókivető, hasznos tartozéka a téli patkolásnak.

Gumiból készült hókivető, hasznos tartozéka a téli patkolásnak.

Ha télen rendszeresen lovagolunk, akkor mindenképpen használjunk a patkó mellet hóvetőt, ami megakadályozza a hónak a patkóhoz való tapadását. Ellenkező esetben a patkóra felhalmazódott hó a lovak lépéset ingataggá teszi, ami csúszásokhoz, rosszabb esetekben ficamokhoz, ínnyúlásokhoz vezethet. Helyesen körmözött patkó nélküli ló biztonságossabban használható havas talajon, mint egy hóvető nélkül patkolt hátas.

A lótakaró alapanyagától, rendeltetésétől  függően többféle lehet, de télen egyértelműen a polár anyagú lótakarót részesítjük előnyben.

A lótakaró alapanyagától, rendeltetésétől függően többféle lehet, de télen egyértelműen a polár anyagú lótakarót részesítjük előnyben.

A ló munkavégzése után, a megizzadt állatra érdemes lótakarót tenni, erre a célra a legalkalmasabb egy egyszerű polár lótakaró, hogy az izzadtságot felszívja. A lótakaró használata éjszakára is indokolt, hisz a hőmérséklet több fokot is esik. Fontos, ha elkezdtük használni, folyamatosan használjuk!

Megfelelő kondícióban tartva, a ló nem kimondottan fogékonyabb különböző megbetegedésekre a tél folymán, ugyanis kiválóan képesek alkalmazkodni a hideghez – megfelelő takarmányozás mellett. A nem megfelelő tartási körülmények – túlzsúfolt istállók, magas gáz- és páratartalom, nagy hőmérsékleti különbség a kinti és a benti levegő között- mindenképpen elősegítík különböző betegségek megjelenését, elsősorban a légzőszervi megbetegedéseket.