Lovasiskola és lovassportszervezői szak indul Sepsiszentgyörgyön

Lovasiskola és lovassportszervezői szak indul Sepsiszentgyörgyön

A Székely Vágta első napján, július 19-én fektették le a romániai magyar nyelvű lovas oktatás alapjait Maksán, ahol öt intézmény képviselője írta alá az öt évre szóló együttműködési keret-megállapodást.

Az országos viszonylatban egyedülálló kezdeményezés életre hívói a Kaposvári Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Sepsiszentgyörgy városa, Kovászna Megye Tanácsa, valamint a Vadon Egyesület, amelyek összehangolt tudományos és kutatási tevékenység révén kívánják létrehozni a Kaposvári Egyetem lótenyésztő, lovassportszervező agrármérnöki szak kihelyezett tagozatát és a Székelyföldi Lovasiskolát. Az egyezmény továbbá kilátásba helyezi magyar nyelvű felnőttképzés és szakmai képzések megalapozását, valamint megerősíti a Sepsiszentgyörgyön induló Sapientia EMTE agrár- és erdészmérnöki szak működtetésével kapcsolatos együttműködési kezdeményezést.

„Egy évvel ezelőtt jelentettük be a Sapientia egyetem kihelyezett mezőgazdasági és erdőgazdálkodási sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának az indítását, most ennek megvalósításában újabb lépéshez érkeztünk” – vezette be az egyezmény aláírást Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A Kaposvári Egyetem rektora, prof. dr. Szávai Ferenc beszámolt arról, hogy a megállapodás aláírása a Magyar Rektori Konferencia keretében május 12-én megalakult Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottság első jelentős intézkedése. A Kaposvári Egyetemen működik a Magyarország egyetlen lovassportszervezői – lovas menedzseri és lótenyésztési – felsőoktatási képzése, így jelentős szaktudással rendelkezik az intézmény ezen a területen. Dr. Szávai Ferenc elmondta, hogy örömmel válaszoltak a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzat megkeresésére és az eddigi gyors ütemű és eredményes egyeztetések szellemében már szeptemberre megtörténhetnek az együttműködés első konkrét lépései.

A Sapientia EMTE rektorhelyettese, prof. dr. Székely Gyula vázolta, hogy a jelen együttműködés kitűnően illeszkedik az intézmény oktatáspolitikájába, hiszen indulásuk óta arra törekednek, hogy olyan területeken biztosítsanak felsőoktatási képzést, amelyek nem elérhetőek magyar nyelven Romániában, ilyennek minősül az agrár- és erdészmérnöki képzés is. Mivel a romániai oktatásügyi besorolásoknak nem felel meg a lovassportszervezői szak, a Kaposvári Egyetem közreműködése nélkül nem lehetne hivatalosan beindítani ezt – emelte ki a rektorhelyettes.

„1989 után az agrárértelmiség el volt hanyagolva, lassabban fejlődött, mint ahogy azt az igény kívánta.  A több mint kétszázötven székelyföldi közbirtokosság sok esetben szakmai ismeretek hiányából kifolyólag nehézkesen,  veszteségesen működik” – mutatott rá az induló szakok hiánypótló jellegére Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  Az közép- és felsőfokú agrároktatásra nagy igény van a térségben, hiszen Székelyföldnek megvannak az adottságai ahhoz, hogy mindhárom területen kamatoztatni tudja a képzett szakemberek ismereteit.

A Székelyföldi Lovasiskola működtetésében kulcsszerepet játszik a Vadon Egyesület. Megálmodói nem csupán egy oktatási központot terveznek létrehozni, hanem nagy hangsúlyt fognak fektetni a lótenyésztésre is, mondta Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója.

Az aláíráson jelen volt Kelemen Attila parlamenti képviselő, a Román Lovas Szövetség első alelnöke valamint Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja.

forrás: szekelyvagta.ro