Lovasíjász rekordkísérlet a Székely Vágtán

Lovasíjász rekordkísérlet a Székely Vágtán

A Székely Vágta egyik kiemelkedő programja minden bizonnyal Pászka Lehel rekordkísérlete lesz.

Bizonyára legtöbb olvasónk már ismeri Pászka Lehel és Kodolányi Réka lovasíjászok munkásságát. Bemutatóikkal jelen vannak Erdély legtöbb lovas eseményén, a fiatal pár programját mindig csodálat és elismerés övezi.

Ám ezúttal Pászka Lehel egy olyan rekordkísérletre készül, amelyre még nem volt példa: nyereg és kantár nélkül vágtázva a körpályán, leadni 14 lövést, 40 másodperc alatt.

A lovasíjász kantár és nyereg nélküli lovon, vágtában, 40 másodperc alatt próbál megtenni egy kört a versenypályán, ahol a pálya szélén azonos távolságra, 60 cm átmérőjű, a földtől 1,5 méterre elhelyezett, számszerint 14 céltábla helyezkedik el, amelyekre íjjal és nyíllal ad le célzott lövéseket.

A gyakorlat nehézségeit több pontba is lehet szedni. Mivel a lovon nincs kantár vagy kötőfék, amivel irányítani lehetne a lovat, ezért a lovas csak a lóval való kialakított kapcsolatra alapozhat, az egyensúly és együttműködés egy pillanatra sem szakadhat meg, mert ezzel nő a balesetveszély.

A lövések pontossága bizonyítja az egyensúly és az irányítás tökéletességét, ennek hiányában nincs találat. A másik nehezítő körülmény, hogy kézből történik a töltés, azaz a 14 vesszőt az íjhoz hozzáfogva tartva indul el a lovasíjász. Ezeknek a vesszőknek az alakzata legyező formában áll, ez nagy sebességnél nagy szélnyomást jelent, ami fokozza a töltés nehézségét és annak esélyét, hogy valahányszor kivesz az íjász egy vesszőt a többit elragadja a szél.

Mivel a pálya kör alakú, minél nagyobb a sebesség, annál nagyobb a centrifugális erő, ami megnöveli a kisodródás lehetőségét vagy a lovas esését a lóról.

A rekordkísérletről felvételt készítenek, melyet bizonyítékkét küldenek a Guiness rekordokat elbíráló bizottságnak. A fényképeket és a filmfelvételeket Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és egy közjegyző is hitelesíti. Az eseményen asszisztál Bajkó Tibor, kétszeres országos fogathajtó bajnok, a Vágta lovas szakkomentátora, aki ugyancsak a kísérlet hitelességét fogja igazolni.

Az Erdélyi Magyar Lovas Portál sok sikert kíván Pászka Lehelnek, biztosak vagyunk benne, hogy befektetett munkája meghozza eredményét.

Üzenne valamit Pászka Lehelnek? Írja meg jókívánságát, buzdítását az alábbi kommentekhez.

Egy video emlékeztetőül, a lovasíjászok tavalyi bemutatójáról az Óriáspince-tetőn:

forrás: YouTube