Lovas váltó Székelyföldön

Lovas váltó Székelyföldön

Eddig még nem tapasztalt lovas összefogásra kerül sor Székelyföldön augusztus 15-17. között, amikor Csíkcsicsóból lovas váltó indul 500 km-es útjára.

A részletekről tartottak sajtótájékoztatót a szervezők július 31-én, csütörtökön a csíkszeredai Megyeházán. Jelen volt Lutz Levente, a Csíkcsicsói Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület részéről, Petres Kálmán, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület elnöke, Bajkó Tibor, a gyergyói Krigel Sport Klub elnöke, Jakab Kevend, a háromszéki Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke, Szőcs Elek a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület részéről, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tánczos Barna szenátor.

14707154804_991535c0cd_z

Székely Lovasok Székelyföldért

Az esemény ötletgazdája Lutz Levente, Csíkcsicsó alpolgármestere, egyben a Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület tagja, akinek kezdeményezésére már közel egy éve elkezdődtek az előkészületek. A lovas váltó különlegessége és egyedisége, hogy amatőr és profi lovasok -bármelyik szakágból- azonos súllyal vehetnek rész. A cél tehát a székely lovasok öszefogása, egy közös cél érdekében.

A tegnapi hivatalos sajtótájékoztatón, Levente elmondta, tudomásuk szerint ilyenre még nem volt példa.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke elmondta:
– A ló része mindennapjainknak, a lovassportoknak identitáserősítő szerepük van. Büszkék lehetünk lovasainkra, akik meggyőződésből, saját költségen vágnak neki ennek az útnak. Pozitív képet sugároznak Székelyföldről, és nekünk cirkuszok helyett erre van szükségünk, hogy ország-világ jó hírt kapjon térségünkről lovas nagyköveteink által is. Az ilyen jellegű rendezvények egyfajta brand-et jelenthetnek Székelyföldnek, amely által, ha nem is azonnal, de érezhetően nőhet a vendégéjszakák száma. – jelentette ki a megyeelnök.

A sajtótájékoztatót megelőzően már megjelentek a médiában, illetve közösségi portálokon bizonyos információk, melyek azonban nem adtak teljes képet a lovas esemény hátteréről, céljáról. A felmerült kérdésekre, a tegnap elhangzottak alapján, megpróbáljuk pontosan informálni az erdélyi lovas közösséget.


14583881167_995604fc01_z

Öt térség – öt lovas szakember

Az első székelyföldi lovas váltó előkészületeit, a hónapokon át tartó szervezések összefogását öt lovas szakember – Lutz Levente, Petres Károly, Bajkó Tibor, Szőcs Elek és Jakab Kevend – vállalta. Az egyeztetések alapján, mindenki a saját térségében lévő lovasok megkeresésével döntötte el az útvonalat és osztották fel a szakaszokat.

A stafétán több mint 200 lovas vesz részt, megközelítőleg 500 km-t lovagolnak 54 óra alatt, mintegy 75 települést érintve.

A váltó augusztus 15.-én, pénteken hajnali 5 órakor indul a Csíkcsicsóból, az “Olt hídjától.” A résztvevők éjjel-nappal, időjárástól függetlenül lovagolni fognak, térségenként váltva egymást, átadva a stafétát a következő térség résztvevőinek. A kétszáz lovas csak a gerincét adja az eseménynek, bárki csatlakozhat hozzájuk egy-egy szakaszon. A rendezvény nyitott bárki számára, aki biztonságosan meg tudja ülni a lovat, de a szervezők kérik, hogy ezt ünnepi viseletben – székelyruhában vagy fehér ingben, fekete nadrágban –  tegyék.

10592672_1529917113915813_1960892061508768777_n

Útvonal

Az útvonal a következő: Csíkcsicsó (Olt-híd) – Marosfő (4 óra, 40 km); Marosfő–Sikaszó (Vasláb, Tekerőpatak, Gyergyószentmiklós, Szárhegy, Ditró, Remete, Alfalu, Libán; 10 óra, 100 km); Sikaszó–megyehatár (Zeteváralja, Fenyéd, Udvarhely, Gyepes, Homoródszentmárton, Almás, Karácsonyfalva, Oklánd, Újfalu; 16 óra, 90 km); megyehatár–Torja (Vargyas, Olasztelek, Barót, Bibarcfalva, Nagybacon, Szárazajta, Zalánpatak, Kőröspatak, Árkos, Szentgyörgy, Ilyefalva, Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Lécfalva, Telek, Szörcse, Mártonfalva, Hatolyka, Szentkatolna, Kézdivásárhely; 18 óra, 170 km); Torja–Csíkcsicsó (Bükszád, Tusnád, Csatószeg, Szentsimon, Szentimre, Szentkirály, Szereda, Somlyó, Csobotfalva, Pálfalva, Delne; 6 óra, 70 km).

Lutz Levente hangsúlyozta: ez az első ilyen típusú próbálkozás, idén csak Hargita és Kovászna megyét sikerült bevonni, de a szervezők célja, hogy a jövőben a staféta áthaladjon Maros és Kolozs megyéken is, vagy akár az ország más megyéin is. Sőt, szeretnék ha két-három év múlva az ország határait is átlépné a váltó.

Szekely1

Az eseménynek nem célja egyetlen székely lovas kizárása sem, ezért ha bárki úgy gondolja, hogy szívesen csatlakozna és lóháton követné a stafétát vivőket, a következő elérhetőségeken jelentkezhet:

Alcsík: Szőcs Elek – 0744-557831
Felcsík: Lutz Levente – 0743-126174
Udvarhelyszék: Szász Dénes – 0745-646927
Gyergyószék: Bajkó Tibor – 0725-592800
Háromszék: Jakab Kevend – 0758-050861