Lovas múltidéző Bakcsi Jenővel

Lovas múltidéző Bakcsi Jenővel

Csíkcsicsói otthonában fogadott bennünket Jenci bácsi, és örömmel mutatta meg nekünk büszkeségeit, két szép fekete lovát. Mesélt a kezdetekről és jövőbeni terveiről.

IM_BJ_02_rs

 -Régebben szinte minden gazdaságban tartottak lovat. Ön is így került közel hozzájuk?

-Így van. Nagyapám mindig jó lovakat tartott, és mindig párban. Neki köszönhetően gyermekkoromtól szeretem a lovakat. Aki szereti a lovakat, az nem fél tőlük. Kisgyerekként én sem féltem. Körülbelül III. osztályos voltam, mikor nagyapám két, 10 év körüli, nyugodt természetű lovát felhámoztam (a fejőszéken s a jászolban állva), amíg ő a reggeli teendőit a gazdaságban elvégezte. Olyan VIII. osztályos koromban már bárhová mehettem a lovakkal, ahol egy felnőtt elhajtotta a lovait, ott én is el tudtam, nagyapám bízott bennem, rám merte bízni a fogatot. Innen a lószeretet.

-Kérem, meséljen arról, hogyan került kapcsolatba a fogathajtással.

-Az 1970-es évek végén, ’80-as évek elején Hargita megyében kezdett kibontakozni a lovas sport és később, a 80-as évek vége fele, a fogathajtás is. Kettesfogthajtó országos verseny is volt szervezve, négyes fogatok pedig bemutató jelleggel vettek részt akkor. Itt feltétlenül meg kell említeni dr. Kelemen Ata (dr. Kelemen Attila – szerk.), Szabó Dezső és Romfeld János nevét, akik négyes fogatot hajtottak.

A lovas sportok meghonosítója Hargita megyében, a marosvásárhelyi születésű Adorjáni Károly, a lovas sportok lelkes támogatója, a csíki színjátszás pártfogója, a Forrás Sportegyesület megalapítója. Sajnos, tavaly a Székely vágtán szívrohamban elhunyt. Úgy gondolom, hogy méltatlanul keveset beszélnek róla. Szerintem nem véletlen, hogy a mostani versenyeken a csíki és csík környéki fiúk és lányok ilyen szép eredményekkel szerepelnek, hiszen az ő profi edzőik valamikor Adorjáni tanítványai voltak.

IM_BJ_01_rs

-Hogyan lett önből fogathajtó? Versenyekre is benevezett?

-1986-tól az érdeklődésem a fogathajtás felé irányult, akkor elhatároztam, hogy hintót vásárolunk. Hámokat Keresztúron csináltattam. Akkoriban állami ménesből csak cég vásárolhatott lovat. Én akkor a Megyei Talafeljavító Vállalat főmérnöke voltam. Amellett, hogy sportoltunk ezekkel a lovakkal, munkára is használtuk őket a mindennapokban, például a munkásoknak vizet hordani, legelő feljavításkor az összegyült kövek elhordására. Így edzésben is voltak a lovak és hasznosak is voltak. Aztán 1989-ben vásároltam négy Furioso-North Star fajtájú lovat. Hollónak neveztem a mént. Nagyon okos ló volt, jól szerepelt az országos versenyeken. Mikor megérkeztünk egy versenyre, én mondtam, hogy én csak a díjat átvenni jöttem, mert egyedül azt nem tudja megtenni a lovam.

A ’90-es években óriási mozgalom indult a fogathajtás terén. A versenyeken csak az erdélyi megyékből voltak (Bihar, Beszterce, Hargita, Kovászna, Maros) ’90-ben, a döntőn, amit Csíkszeredában szerveztek meg, 26 fogat versenyzett. Ezen a versenyen maraton hajtásban első helyen végeztem, összetettben második lettem úgy, hogy mindössze 8 hónappal a verseny előtt kezdtem a lovakkal készülni. 1990-91-ben versenyeztem, de akkor ez a lovam elpusztult és a másik hármat is eladtam. 2007-ig nem lovaztam aktívan, mindig jelen voltam a lovas eseményeken, versenyeken, de ne nem versenyzőként, csak nézőként.

IM_BJ_04_rs

-Most két fekete lóval hajt…

-Igen. 2008-ban megvásároltam a mostani két lovamat, Csalfát és Csinost. Kevesebb időt tudtam erre szánni a munka melett, mint szerettem volna. 2014-től nyugdíjas leszek, több időm lesz állatokkal, lovakkal foglalkozni.

-Milyen tervei vannak?

-László Gellért, segédemmel kezdtük lovagolni is a lovaimat. Van két szeredai kislány, nagyon ügyes díjugratók. Ők hetente háromszor lovagolhatnak a feketéken. Érdekes, hogy ezek a lovak soha nem ugrottak akadályt, de ahogy hozzáértők keze alá kerültek, már első alkalomal nagyon jól teljesítettek. Az elképzelésünk az, hogy a jövő évben valamilyen szinten ez a két ló eredményt kell felmutasson úgy fogatban, mint nyereg alatt.

IM_BJ_03_rs

– Lukács Lehel / Iordache Melinda –
Szerző: Bartalis Melinda

Az erdelyilovas.ro fotográfusa és társszerkesztője. A lovak őszinte csodálója, a lovassportok rajongója, a fényképzés szerelmese, amatőr lovas. További írások...