Lovas konferencián jártunk

Lovas konferencián jártunk

Székelyföldi lovasok találkoztak a hétvégén, az idén már ötödik alkalommal megszervezett Székelyföldi Lovas Konferencián, melynek ezúttal Bálványosfürdő adott otthont.  Az évről évre megszervezett találkozó célja az idei szervezők, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, elmondása szerint a kapcsolatteremtés, az előadásokat végighallgatva pedig a lovakkal foglalkozók tudásának gyarapítása.

A szombati napot a házigazda, Daragus Attila, Torja polgármesterének üdvözlő beszéde nyitotta, majd a nap folyamán hat, lovakat, lótartást érintő előadás következett, lovas szakemberek előadásában. A  Hargita-, Maros- és Kovászna megyéből érkező hallgatóság közt ültek amatőr lovasok, állatorvosok, lótenyésztők, nyeregkészítők és hagyományőrzők egyaránt.

V. Szekelyfoldi Lovas Konferencia-Kinda Zalan

Lesz-e, kell-e székely ló?

A székely ló származásának, egy esetleges kutatás elindításának ötletét Kinda Zalán mérnök úr boncolgatta. Elmondása szerint, előadása nem egy kutatómunka végső eredménye, sokkal inkább egy problémafelvetés, egy felhívás a kezdeményezésre. Hogy nézhetett ki a székely ló, melyek a rokon fajtái, illetve újratenyésztésének és jövőbeni felhasználásának mik a lehetőségei?

A székely lóról szóló eszmecserét követően id. Dr. Kádár László beszélt a fedeztetés problémáiról, a lótartók által bevett, de nagyon sok esetben rossz szokásokról. A negyven éves tapasztalattal rendelkező állatorvos szerint a lótenyésztés fontos tényezői közé tartozik a megfelelő párok megválasztása, és maga a fedeztetés. Problémákról, állatorvosi eseteiről, illetve a fedeztetést és a lótartást érintő tényekről, lehetőségekről beszélt.

V.-Szekelyfoldi-Lovas-konferencia-Dr.-Gyorgy-Adolf

A hallgatóság átmelegedését szolgáló kávészünetet követően, Dr.György Adolf-Ferenc praktizáló állatorvos előadása következett. “Az elmúlt öt évben viszonylag gyakran találkoztam izomzati megbetegedésekkel a lovaknál, ezért is választottam előadásom témájául A lovak izomzatának terheléses megbetegedései-t”- írja az állatorvos bemutatkozó levelében. Előadása során a megbetegedéshez vezető okokról, kórfejlődésről és gyógykezelésekről beszélt, de hangsúlyozta: a legfontosabb a megelőzés. Fontos, hogy főleg az igavonásra használt lovak esetében előforduló betegség jeleit időben észrevegye a gazda, figyeljen az állat viselkedésére, és minél hamarabb kezdjék el a felépülést szolgáló kezeléseket.

V.-Szekelyfoldi-Lovas-konferencia-Lutz-Levente

Az állatorvosok előadását egy szelídebb téma követte,  a Szabad lóidomításról Lutz Levente mesélt. Levente Mészáros Gyulának (Magyarország) köszönhetően ismerte meg ezt a fajta lókiképzést. Elmondása szerint, a módszer segített, hogy jobban megértse a lovak viselkedését, és hogy közelebb kerüljön hozzájuk. Illusztrációként, saját csődöréről készült képeket és filmeket láthattunk, majd tíz éves kislányát és lovának együttmüdését követhette a hallgatóság.

V.-Szekelyfoldi-Lovas-konferencia-Huszar-Akos

A délutáni bemutatók sorát Huszár Ákos patkolókovács, Pataproblémák című előadása nyitotta. A lovak iránt már gyerekként érdeklődő szakember kiváló előadóként, hatalmas szakmai tudásról bizonyságot téve, vonta magára a hallgatóság figyelmét. Huszár Ákos a leggyakrabban előforduló pataproblémákról, azok okairól és a gyógyítás lehetőségeiről beszélt, hagyományokról, patkolási módszerekről és a lovak helyes élelmezéséről, patáik ápolásáról is említést téve.

A szombati V. Székelyföldi Lovas konferencia  előadásait ifj.Dr. Kádár László állatorvos, hagyományörző huszár zárta. A székelyföldi lovas hagyományőrzés jellegzetességeiről, a hagyományőrző csapatok alakulásáről, a kezdetekről és a megvalósításokról is beszélt előadásában. “A huszárcsapatok tevékenységei, akárcsak a parádés huszáröltözetek, bizonyos szinten közös vonásokkal bírnak, viszont minden csapatnak vannak sajátos jellegzetességei.” Az ebben a témában felvetődő kérdéseket boncolgatta ifj.Dr. Kádár László, a Székely Virtus Hagyományörző Egyesület oszlopos tagja.

Zárszóként Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának elnöke elmondta, fontosnak tartja az ilyen és ehhez hasonló lovas események, a hagyományörzők és lovas sportok támogatását.

Összességében egy nagyon jó hangulatú, gazdag előadásokkal teli konferencián vehettünk részt. Reméljük, lesz folytatás.

 

További képekért kattintson a galériát megnyitó, lenti fotóra.

 

– Lukács Lehel –